El govern espanyol preveu revaloritzar les pensions públiques i els sous públics el 0,9% el 2021. El pla està en línia amb l'increment aplicat ja aquest any, la qual cosa permetria assegurar el poder adquisitiu del col·lectiu de pensionistes, segons s'inclou en el Pla Pressupostari de 2021 que l'Executiu remetrà aquest dijous a Brussel·les. La pujada també es correspon amb la previsió del deflactor del PIB per al proper any, l'índex més aproximat a l'IPC.
L'Executiu espanyol també sospesa incloure la dada que afecta als funcionaris que, amb independència que es reculli finalment o no al document que es remetrà a les autoritats de la UE, és el càlcul de l'Executiu per incloure en els pròxims pressupostos generals. La pujada, menor que la disposada en el 2020 del 2%, afectaria els funcionaris de les tres administracions (Estat, autonomies i ajuntaments).
El ministre José Luis Escrivá és l'encarregat d'emprendre aquesta reforma de les pensions que vol acabar amb les pujades anuals del 0,25% que va establir el govern de Mariano Rajoy. Es tracta així del quart any consecutiu en què les pensions augmentaran per sobre del mínim legal previst a l'índex de revalorització de les pensions.
A la recerca del previ consens amb els agents socials
En espera que el Pacte de Toledo acabi les seves recomanacions, el ministre ha iniciat aquesta setmana la taula de diàleg social amb els sindicats i la patronal sobre les pensions, per aconseguir un consens comú abans de portar la reforma de la legislació al Consell de Ministres.
En aquest context, el govern espanyol planteja mesures com incentius a la demora de l'edat de jubilació, ajustant elements "distorsionants" en la regulació de les jubilacions anticipades; la revisió del sistema de previsió social complementari, fomentant el seu desenvolupament en l'àmbit de les empreses, o la integració i convergència dels diferents règims de pensions.
El Pla preveu una caiguda del PIB de l'11,2%
El Pla que es remetrà a Brussel·les se sustenta en un límit de despesa no financer —coneguda com a sostre de despesa— de 196.097 milions d'euros, un 53,7% superior a l'aprovat al febrer. Inclou transferències extraordinàries a les CCAA (13.486 milions) i Seguretat Social (18.396 milions) i part dels fons europeus (27.436 milions).
A més, inclou el nou quadre macroeconòmic del govern espanyol, que preveu una caiguda del PIB de l'11,2% aquest any, amb una taxa d'atur del 17,1% —a més d'un creixement el 2021 del 7,2% juntament amb un atur del 16,9%—. Quant al dèficit públic, informa que previsiblement escalarà fins a l'11,3% del PIB aquest any com a conseqüència de la crisi i l'important gest per pal·liar les conseqüències. El càlcul pel deute públic és que despunti al 118% del PIB aquest any.