El govern espanyol segueix preparant més reformes i l'última que ha sortit a la llum és la dels autònoms. Concretament, l'Executiu de Pedro Sánchez vol canviar el sistema de quotes mensuals que està treballant el Ministeri de Seguretat Social. Segons ha publicat Europa Press, la quota dels treballadors autònoms oscil·larà entre un mínim de 90 euros i un màxim de 1.220 euros al mes amb el nou sistema de cotització per ingressos reals a partir de 2031. No serà fins d'aquí a nou anys, ja que el govern espanyol preveu aquest període per desplegar totalment la reforma.
No obstant això, durant el primer any del període transitori d'aplicació d'aquesta reforma (2023), s'establirà una cotització intermèdia per trams el número dels quals s'anirà incrementant progressivament per als qui més guanyen, tal com passa amb altres impostos com l'IRPF. Aquesta cotització intermèdia oscil·larà entre els 200 i els 400 € al mes.
Aquestes són les quotes que pagaran els autònoms fins al 2031:
Aquestes són les quotes que pagaran els autònoms després del 2031:
Es podrà canviar de tram
Ara bé, tot i aquest nou sistema de trams, els autònoms podran triar provisionalment la seva base de cotització entre qualsevol dels 13 trams disponibles en funció de les seves previsions de rendiments amb la possibilitat de modificar la seva elecció fins a sis vegades l'any per a ajustar-la als seus ingressos reals.
I tal com passa amb l'IRPF, si existeixen diferències una vegada feta la regularització anual, a través de la declaració de la renda, el treballador haurà de procedir al seu ingrés en cas d'haver cotitzat menys del que li corresponia i podrà sol·licitar la devolució si la cotització realitzada va ser superior.
A més, segons informa també Europa Press, el document del govern espanyol assegura que els autònoms que tinguin rendiments fiscals declarats inferiors a la base mínima de cotització vigent cotitzaran per aquests. "Sense perjudici d'això, a l'efecte de l'acció protectora es reconeixerà la base mínima corresponent durant un període màxim de dos anys", assenyala.
També destaca que els autònoms els rendiments fiscals derivats dels quals de l'activitat per compte propi estiguin per sobre de l'actual base mínima de cotització del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) cotitzaran pels mateixos i que aquesta base mínima s'equipararà progressivament a la del Règim General de la Seguretat Social.
Aquest sistema, que segons va anunciar ahir el ministre, José Luis Escrivá, es recollirà en el primer paquet de reformes que el Ministeri preveu aprovar aviat, però no s'implantarà fins a l'1 de gener de 2022 i no tindrà efectes econòmics fins a 2023.