A falta de menys d'una setmana perquè acabessin els ERTO per la pandèmia, el Govern, els sindicats i la patronal han acordat prorrogar un mes, fins al 31 de març, la regulació actual dels expedients de regulació temporal d'ús (ERTO) de pandèmia, període en el qual hauran de transitar cap al nou model d'ERTO establert en la reforma laboral, segons han informat fonts de la negociació. La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ja va avançar la setmana passada que s'anava a donar un mes de termini perquè les empreses amb ERTO-covid poguessin adaptar-se a l'esquema estructural que es va pactar en la reforma laboral. "Anem a una situació d'un mes de transició perquè les empreses puguin canviar el model i aplicar directament la reforma laboral", va assenyalar Díaz.
La regulació actual dels ERTO-covid finalitzava el pròxim 28 de febrer, però ara s'estendrà un mes, fins al 31 de març, com demanaven tan sindicats com alguns sectors empresarials, entre ells les agències de viatges En principi, el Govern va posar sobre la taula no prorrogar la regulació dels ERTO de pandèmia més enllà del 28 de febrer i passar a aplicar els de la reforma laboral, però finalment ha acceptat les demandes dels agents socials per facilitar almenys un mes de transició entre ambdós models d'ERTO.
104.000 treballadors en ERTO
A mitjans d'aquest mes, la xifra de treballadors en expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) se situava en 104.363, xifra lleugerament inferior als existents a finals de gener (105.043), segons les dades que va facilitar divendres passat el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.
Els ERTO de pandèmia continuen concentrant-se a determinats sectors, com les agències de viatges (10,8% dels seus afiliats en ERTO); transport aeri i serveis d'allotjament (8% en ambdós casos); jocs d'atzar i cases d'apostes (6%); arts gràfiques (4%); activitats artístiques (3%), i hostaleria (2%). En el cas dels ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció (ERTO-ETOP), el nombre d'afectats a 17 de febrer era de 13.644, davant els 11.778 registrats a tancament de gener.
UGT avala la pròrroga
El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha avalat aquest dilluns la pròrroga dels ERTO fins al 31 de març, encara que hagués preferit que arribessin fins a Setmana Santa, i ha negat que la transició al nou model XARXA sigui un "galimaties", entre altres coses perquè no s'ha desenvolupat la normativa. En declaracions als periodistes amb motiu d'una assemblea de l'organització a Tenerife, ha dit que al llarg del mes de març caldrà fer la "transició" al nou sistema i, per tant, "analitzar" de què empreses i sectors es tracta perquè el turisme, per exemple, "s'està recuperant i cada dia hi ha menys raons, afortunadament, per mantenir els ERTO".
Álvarez ha indicat que l'objectiu del nou sistema és que hi hagi "la menor burocràcia possible, tingui eficiència, no doni lloc a frau i que no hi hagi paperassa estèril", i després analitzar "empresa per empresa" la viabilitat futura, sabent que n'hi ha algunes, com les agències de viatges, que "tindran dificultats" i caldrà estudiar "com recol·locar aquests treballadors". "Hi haurà tota la cobertura necessària per a les empreses que no s'hagin recuperat de la covid, no es deixarà caure a ningú", ha comentat el líder de la UGT.