El conseller d'Empresa i Treball del Govern, Roger Torrent, ha anunciat aquest dijous que el seu Departament impulsarà un nou pacte nacional per a la indústria catalana per aprofitar les oportunitats que vindran després de la covid-19 i així poder transformar i dissenyar el futur del país, que haurà de passar per la reindustrialització.
Així ho ha assegurat el conseller en la cimera Som Indústria organitzada per Pimec a la UPC, on Torrent ha afegit que aquest nou pla estarà pactat amb els agents socials del país i haurà de tenir 10 accions que es puguin portar a terme en el curt termini i que es puguin avaluar amb èxit ja l'any 2027.
Torrent ha assegurat que la voluntat del Govern és que aquest nou pacte estigui basat en tres grans potes, la inversió, la innovació i la formació en el sector industrial al territori català.
En aquest sentit, el conseller ha comentat que, efectivament, els fons europeus Next Generation han de ser una palanca de canvi per a la indústria, i ha advertit a l'Estat que si té la temptació de centralitzar tots aquests recursos, es prendran decisions que tindran un cost inassumible pel teixit productiu. Alhora, ha afegit que aquests fons han d’arribar fins al teixit econòmic real del nostre país, les pimes i que el Govern ha de poder decidir sobre aquests fons.
A més, ha anunciat que el Departament crearà un fons d'inversió per a la reactivació del teixit productiu català, recalcant que actualment la col·laboració publicoprivada és essencial per al país.
Ser més industrials
Durant la seva intervenció, el president de Pimec, Antoni Cañete, s'ha posicionat a favor de l'impuls del pacte nacional per a la indústria, recordant que Catalunya té més de 35.000 empreses industrials que generen 585.000 llocs de treball i ens transformen en una aportació de 147.000 milions d’euros al PIB.
Ara bé, ha alertat que en els últims 20 anys s'han perdut, només a Catalunya, prop de 18.000 empreses industrials i 241.000 llocs de treball, per això ha fet una crida a reindustrialitzar el país mitjançant la concertació publicoprivada.
En aquest sentit, el president de Pimec també ha coincidit amb el conseller que els fons europeus són una oportunitat per a aquesta reindustrialització després de la covid per caminar cap al futur, però ha insistit a demanar que han d’arribar a les petites empreses.
Cañete, finalment, també ha recordat que el pacte per a la indústria ha de marcar una bona redistribució dels recursos per promoure un creixement sostenible i així aconseguir una indústria que generi benestar per a la població catalana. .