El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, i la secretaria d'Afers Econòmics i Fons Europeus del Govern, Matilde Villarroya, han presentat aquest dimecres un nou programa d'innovació a Catalunya per contractar les solucions més innovadores del teixit empresarial català per tal de millorar i transformar els serveis públics de Catalunya mitjançant la col·laboració publicoprivada. Concretament, aquesta iniciativa és el Programa de Compra Pública d'Innovació de la RIS3CAT, que compta amb 21 projectes per valor de 4,2 milions d'euros cofinançats amb els fons europeus FEDER amb l'objectiu que aquestes noves solucions ja es puguin aplicar l'any que ve en la seva fase pilot.
Aquest programa, tot i que ha estat presentat per Economia, és una iniciativa de fins a 7 departaments del Govern, dit d'una altra manera en el programa d'innovació hi són presents la meitat de les Conselleries del Govern. Concretament, són Economia, Territori i Polítiques Digitals, Acció Climàtica, Educació, Empresa i Treball, Interior, Justícia i Recerca i Universitats. A més els 21 projectes presentats es divideixen en 4 grans àmbits: seguretat i emergències, el medi ambient, la gestió d'infraestructures i el coneixement.
Durant la seva intervenció, el conseller Giró ha assegurat que aquest programa serveix per "sumar estímuls" per tal de poder arribar a aconseguir noves solucions innovadores. A més, ha recalcat que "si el sector públic ajuda al sector privat, aquest creixerà i el país anirà millor". En aquesta línia ha celebrat que el programa servirà, a més de millorar els serveis públics, per incentivar la competitivitat del sector empresarial català. Al cap i a la fi, el programa ha de servir "per fer-nos millors en un futur" i per tenir "les millors eines per gestionar-lo", ha conclòs el conseller.
Com funciona?
Ara bé, la gran pregunta és, que canvia en aquest nou mètode de contractació pública? Doncs bé, amb aquest nou mètode la idea de l'administració catalana deixarà d'especificar allò que vol, si no que es tracta, directament, de presentar un projecte, per exemple, 'Desenvolupar tecnologia satèl·lit per al seguiment de bestiar en zones de muntanya' i a partir d'aquesta premissa totes les empreses que vulguin podran presentar la seva solució al concurs públic. La resta del procés funciona com sempre, l'administració escollirà el que li sembli més adequat i innovador al repte plantejat. Aquesta iniciativa ha estat ben acollida pel teixit empresarial català, i la prova ha estat que unes 300 empreses, en forat digital i presencial, ha assistit a la presentació del d'aquest nou programa públic. Una diversitat d'empreses que ha anat des de grans empreses fins a petites startups passant per centres de recerca i universitats.
Les solucions presentades per les empreses, es començaran a rebre aquest mateix mes de maig amb l'objectiu de poder-los executar com més ràpid millor. Com ja hem dit aquest any la iniciativa compta amb un pressupost de 4,2 milions, però Villarroya ja ha comentat que si tot va bé i es generen les sinergies que es volen potenciar, és possible que el pressupost augmenti en els pròxims anys. Alhora, cal apuntar que tot plegat es produeix dins del programa RIS3, que promou la Unió Europea per incentivar la compra pública d'innovació.
Quins són els reptes presentats pel Govern?
- Drons per millorar la gestió de les emergències i la seguretat.
- Intel·ligència artificial per a la gestió de l'aigua.
- Intel·ligència artificial per prevenir situacions de risc als centres penitenciaris.
- Ciència ciutadana per reduir la contaminació acústica als espais urbans.
- Tecnologia per a l'avaluació de l'ocupació i la presència en edificis.
- Tecnologia per supervisar infraestructura tecnològica.
- Posicionament en satèl·lit per ferrocarrils.
- Tecnologia per detectar animals i reduir els accidents de trànsit.
- Intel·ligència artificial per mesurar la petjada ambiental dels vehicles.
- Gestió remota de les infraestructures aeroportuàries.
- Aplicació de la tecnologia de cadena de blocs a la comunicació.
- Internet de les coses aplicada al reg per l'estalvi d'aigua.
- Plataforma Coneixement Territori.
- Bessons digitals d'edificis públics al metavers.
- Llac de dades vinculades amb el benestar i la salut de les persones.
- Aplicació mòbil d'identitat digital.
- Plataforma de gestió de comunitats energètiques.
- Aplicació mòbil de comunicació escola-família.
- Tecnologia per a millorar la planificació d'emergències en elements vulnerables.
- Espai de formació digital.
- Tecnologia satèl·lit per al seguiment del bestiar en zones de muntanya.