El Govern ha presentat aquest dijous la bíblia del 5G a Catalunya, una guia que explica com ha d’arribar als municipis catalans la infraestructura bàsica perquè cada casa disposi de les eines de la internet del futur. És a dir, un document extens per facilitar als ajuntaments catalans la instal·lació dels ciments del nou món digital. Es tracta d’un informe impulsat pel departament de Polítiques Digitals en el qual hi han participat Localret i Telecos.cat. David Ferrer, secretari general, ha explicat que tot neix d’un estudi publicat pel Tribunal de Comptes europeu que analitzava les polítiques digitals que s’havien impulsat en els diversos estats membres, i quins havien estat els elements que havien generat un retard en el desplegament d’aquesta tecnologia.
Segons ha explicat Ferrer, una de les conclusions a les quals ha arribat la Comissió Europea és que un dels motius de l’endarreriment de l’aplicació d’aquesta tecnologia al continent ha estat la diversa calendarització que ha planificat cada Estat membre. “Han estat uns retards força importants”, ha manifestat el secretari general durant aquest acte de presentació. I en aquest sentit, ha volgut deixar clar que “Catalunya no es pot quedar enrere”. “El 5G és molt important i és un element massa estratègic pel país com per quedar-nos quiets i no fer-ne res”, ha afegit. Ferrer ha insistit que cal prémer l’accelerador per començar a aplicar el 5G a Catalunya. De fet, ho ha argumentat explicant que la demanda d’internet per cada usuari ha crescut de manera constant en els darrers anys, i que la pandèmia del coronavirus ha actuat com a accelerador.
Per què és tan important el 5G?
Es tracta d’una nova era en el món de l’internet. Si bé el 2G va permetre les trucades a través dels dispositius mòbils i el 3G va fer arribar les aplicacions als nostres smartphones, el 5G és la infraestructura que permetrà una gran connexió entre dispositius de tot tipus. Es tracta de la tecnologia que anirà de la mà dels cotxes que es condueixen sols i que els ordinadors i les videoconsoles treballin i juguin a través del núvol, per exemple.
“Però no només respon a necessitats industrials, sinó que també permetrà desenvolupar una sèrie de serveis que la pandèmia ens ha demostrat que calen”, ha manifestat Ferrer. El secretari general de Polítiques Digitals es referia, per posar un exemple, a les videotrucades; un servei que s’ha disparat en els darrers mesos gràcies -o per culpa- de la pandèmia de la covid-19.
Acompanyament als ajuntaments
Posar els fonaments de l’internet del futur no és tan senzill. Localret ha participat en l’elaboració d’aquesta bíblia. Es tracta d’un consorci format per les administracions locals del país que fa un acompanyament als ajuntaments perquè puguin aplicar els serveis de les telecomunicacions i les noves tecnologies als municipis.
Andreu Francisco, en representació de Localret, ha explicat que el 5G permetrà que els ajuntaments dels municipis catalans puguin prendre decisions amb més immediatesa. “Aquesta tecnologia ens permetrà connectar tot amb tot i obtenir una informació en temps real per poder prendre decisions de manera més eficient en els nostres consistoris”, ha dit, a més d’assegurar que Localret donarà un cop de mà als ajuntaments perquè tots tinguin accés al 5G, “independentment d’on visquin”.