El Govern invertirà 150 milions d'euros en "modernitzar, mantenir i millorar" les instal·lacions de l'ens d'abastament d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) que gestiona des de març d'aquest any a través d'un pla de cinc anys i mitjançant 174 actuacions. Ho ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà; el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Lluís Ridao, i el de l'ATLL, Josep Andreu Clariana.
Calvet ha explicat que el pla consta de noves actuacions i d'altres ja previstes pel pla d'obres previst per Acciona, que en un termini de deu anys es comprometia a realitzar inversions per valor de 139 milions d'euros. "El primer que hem fet és augmentar-les. En el període 2013 i 2018, ATLL havia fet inversions per valor de 75 milions d'euros. Hem determinat que calia augmentar aquestes inversions, de 2019-2023 invertirem 150 milions", ha sostingut Calvet.
Manteniment de la tarifa
El conseller ha explicat que els recursos per dur a terme el pla d'inversions sortiran dels ingressos recaptats a través de la tarifa amb què l'ATLL ven l'aigua a les operadores, de 0,78 euros per metre cúbic: "Estem amb aquesta tarifa, que mantindrem al llarg dels propers anys ".
Les principals inversions es duran a terme en les dues principals potabilitzadores de l'ATLL: la de Llobregat, situada a Abrera, i la del Ter, situada a Cardedeu (Barcelona), amb unes inversions de 14,7 i 16 milions d'euros respectivament. El pla preveu una inversió d'1,7 milions d'euros per a la dessalinitzadora del Llobregat per protegir la seva captació d'aigua de mar davant de possibles temporals marítims de manera definitiva i donar estabilitat a la zona costanera.
Pel que fa a millora de l'actual xarxa d'abastament en alta, destaquen la inversió de la primera fase de tres milions d'euros per millorar la conducció entre la potabilitzadora del Ter i l'estació distribuïdora de la Trinitat, i els 5,7 milions per adequar la canonada que transcorre des de la potabilitzadora del Llobregat fins bombament de l'artèria fins a Abrera, Esparreguera, Hostalets de Pierola i el Bruc (Barcelona).
També preveu inversions en la rehabilitació de diversos dipòsits de capçalera, que són els que garanteixen el proveïment, amb una inversió de 4,5 milions en els de Can Llong, a Sabadell, de 673.800 euros a Mataró, de 2,7 milions en els de Sant Quirze del Vallès i 2,6 a Masquefa, i la construcció de nous dipòsits per valor de 3,3 milions.
La Generalitat també instal·larà 22 nous cabalímetres per millorar el control de l'aigua subministrada, amb una inversió de 1,4 milions d'euros, i invertirà altres 3,7 milions en la primera fase d'un pla director per actualitzar el sistema de telecomandament per tota la xarxa.
Calvet ha assenyalat que hi ha diverses instal·lacions que són considerades infraestructures "crítiques", de manera que també s'invertiran 6,4 milions d'euros en seguretat, i que el pla incorpora una partida d'un milió d'euros per a la construcció de parcs fotovoltaics per al autoconsum.
Dessalinitzadora de la Tordera
El pla també estipula la redacció dels projectes per ampliar la dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes (Barcelona), i la millora de la conducció que proveeix les comarques del Penedès i el Garraf, des de la xarxa de Ter-Llobregat. Les obres d'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, previstes per 2022, costaran 250 milions d'euros, finançats a través dels dos organismes, i permetran passar d'una capacitat de 20 hectòmetres cúbics a 80.
Preguntat per l'última proposta de liquidació del contracte amb Acciona, Calvet ha assenyalat que per realitzar la liquidació definitiva del contracte necessitaven els comptes d'ATLL de 2018 auditats -que van rebre el 30 de juny- i que està prevista que presentin aquest juliol . "El Govern ha fet la liquidació del que era la definitiva provisional, de 53 milions d'euros, i tot el que s'ha fet depèn de la liquidació definitiva definitiva", ha afegit.