El govern espanyol mantindrà exempts d'IVA als sectors privats d'educació i sanitat i no es contempla cap canvi sobre ells en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2021. Ho ha dit aquest dimarts la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha confirmat que "no passarà res" i que el sector privat de l'educació i la sanitat continuen "com estan actualment".
Als últims dies havien aparegut informacions que apuntaven que l'Executiu anava a implantar l'IVA en els serveis que presta el sector educatiu i sanitari privats. Fins i tot nombroses organitzacions representatives dels diferents sectors implicats havien publicat manifestos criticant la possible mesura, que finalment no s'aplicarà.
D'altra banda, el govern espanyol ha anunciat que reduirà la bonificació del dièsel. Això es traduirà en un encariment de 3,8 cèntims d'euro per litre (38 euros per cada 1.000 litres), el que suposa 3,45 euros al mes per un consumidor mitjà. La recaptació per aquesta pujada de preu suposarà 450 milions d'euros extra el proper any. El tipus estatal passarà de 30,7 a 34,5 cèntims per litre amb l'objectiu d'apropar la tributació del dièsel a la de la gasolina —que és de 40,07 euros—.
És una de les mesures fiscals que inclou l'avantprojecte de pressupostos aprovat en el Consell de Ministres i que, sumada a la resta, generarà 1.862 milions per a les arques de l'estat el 2021. Amb l'impacte d'altres mesures fiscals i de lluita contra el frau en altres lleis, l'Estat preveu recaptar més de 6.000 milions d'euros.
Entre les mesures fiscals incloses en l'avantprojecte de pressupostos també es troba la limitació de les exempcions de l'Impost de Societats, que implicarà uns ingressos de 473 milions d'euros en total; l'increment del tipus sobre primes d'assegurances, que implicarà uns ingressos de 455 milions; mentre que l'augment de l'IVA de les begudes ensucrades (que no afectarà la distribució en hostaleria), permetrà ingressar 340 milions. L'increment de l'IRPF per a rendes altes suposarà ingressos per valor de 144 milions.
Les mesures sobre l'IVA de les begudes ensucrades no tenen afany recaptatori
D'altra banda, el govern espanyol espera recaptar 4.223 milions d'euros amb mesures fiscals incloses en altres lleis. Entre aquestes hi ha: l'impost sobre residus (861 milions), l'impost sobre determinats serveis digitals (968 milions), el de transaccions financeres (850 milions), el d'envasos de plàstics (491 milions), així com amb la llei de lluita contra el frau fiscal (828 milions).
Ho ha explicat en roda de premsa la portaveu del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha afirmat que les mesures sobre el dièsel o la de l'IVA de begudes ensucrades no tenen afany recaptatori. Montero també ha explicat que la previsió d'ingressos ordinaris no financers es comporten "millor" que l'evolució de l'economia.
El govern espanyol preveu que els ingressos tributaris (abans de la cessió a entitats territorials) siguin de 222.207 milions d'euros, un 13% més que l'avenç de la liquidació del 2020. Els ingressos no tributaris se situaran en 33.524 milions d'euros i, d'aquesta manera, els ingressos no financers (després de cessió a entitats territorials) seran de 155.294 milions d'euros.
"La despesa social més gran de la història"
D'altra banda, les noves mesures fiscals incloses en el projecte de llei de pressupostos per al 2021 tindran un impacte superior en els ingressos per al 2022. Seran de 2.135 milions d'euros. Quant a les despeses, tal com han avançat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, la despesa social se situarà en 239.765 milions d'euros, "la despesa social més important de la història". Montero ha remarcat que els PGE són "extraordinaris" tant pel "context inèdit" que l'envolta i per la "magnitud" i "ambició" de les xifres que comporta.
Entre les partides que augmenten hi ha: els serveis socials, que creixen un 70,3%, l'IPREM, un 5%; les beques, en 514 milions d'euros; la política sanitària, en 3.149 milions d'euros (un 75,3% més); les polítiques d'ocupació, amb un 29,5% de més recursos, i les d'habitatge un 25%.
Montero ha destacat que els pressupostos són "imprescindibles per a la reconstrucció" i busquen reduir la crisi econòmica derivada de la sanitària. Els PGE volen impulsar el "creixement de l'economia i la creació de llocs de treball" i també garantir la "cohesió social" perquè "ningú no es quedi enrere". A més, volen "accelerar" un procés de transformació perquè "l'economia sigui millor preparada pel futur", segons recull l'ACN.