El Govern ha anunciat que destinarà 1,4 milions d'euros a 363 entitats proveïdores que han sol·licitat un pagament únic de 450 euros pel seu personal. Així doncs, el Departament de Drets Socials ha resolt la convocatòria del complement extraordinari per a 3.982 professionals de neteja dels centres residencials de serveis socials que reben finançament públic. Aquesta gratificació única de 450 euros s’adreça al personal de neteja que va prestar els seus serveis entre l'1 de març i el 31 de maig del 2020, coincidint amb el primer estat d’alarma. El complement va dirigit a residències de la gent gran, però també en l'àmbit de la discapacitat, la salut mental, les drogodependències i la de persones afectades pel virus del VIH/sida, amb finançament totalment o parcialment públic, establert mitjançant qualsevol instrument jurídic. S'entén complert aquest requisit per part dels treballadors i treballadores que hagin estat, durant tot aquest període o part d’aquest període esmentat, en situació d'incapacitat temporal per haver resultat positius o haver estat contactes aïllats per la covid.
Agraïment pel desgast físic i mental
Cal recordar que el Govern de la Generalitat de Catalunya ja va aprovar el juny passat aquesta gratificació extraordinària en un Acord amb la voluntat d’agrair la feina feta en condicions de gran intensitat i d’un desgast físic i emocional molt elevats. La resolució publicada avui recull un total de 602 residències, corresponents a 363 empreses que han sol·licitat aquest complement de productivitat per a les seves treballadores. Abans de finals d’any s’efectuarà el pagament a aquestes entitats, que hauran d’acreditar l’abonament del complement al personal afectat, en la seva totalitat o en la part proporcional al temps que van prestar servei durant el primer estat d’alarma. Aquest pagament únic pel personal de neteja complementa el Decret llei de juny del 2021, que va compensar l’esforç realitzat durant l’inici de la pandèmia als treballadors dels àmbits de la salut pública de Catalunya i dels serveis socials de caràcter residencial de la gent gran, discapacitat intel·lectual i físic i forma part dels pressupostos de la Generalitat del 2022.
D’altra banda, l’acord determina que cal exigir a les empreses i entitats proveïdores de serveis de neteja receptores l’acreditació del pagament efectiu del complement de productivitat extraordinari únic als treballadors afectats, que l’hauran de percebre ja sigui en la seva totalitat o en la part proporcional al temps que, en el període fixat, van prestar serveis efectius. El pagament tindrà la naturalesa de subvenció a favor de les persones jurídiques públiques o privades que hagin tingut com a persones treballadores a càrrec seu desenvolupant tasques de neteja i s'haurà de satisfer no més enllà del dia 31 de desembre de 2022. En cap cas no poden obtenir la condició de persones jurídiques beneficiàries les que hagin descentralitzat o subcontractat amb altres empreses els serveis de neteja. Cal que sol·licitin la subvenció les empreses i entitats que siguin titulars de relacions laborals o contractuals del personal. Dins de les relacions contractuals també s'inclouen les persones treballadores autònomes.
El personal de la neteja suma moltes reivindicacions arran de la pandèmia. Així doncs, després del reconeixement per part del govern espanyol de concebre la covid com a malaltia professional per als treballadors sanitaris i sociosanitaris que contreguin el virus en l'exercici de la seva professió, les treballadores dels serveis de neteja dels centres sociosanitaris van aixecar la veu per reclamar els seus drets laborals. Més enllà d'una qüestió de justícia moral, el que és cert és que el fet que la covid es reconegui com a malaltia professional implica més protecció laboral per als professionals sanitaris i sociosanitaris. Un reconeixement pel treball que van fer i finalment va ser reconegut per "l'esforç extraordinari d'aquest col·lectiu durant la pandèmia” en paraules del ministre José Luis Escrivá, titular del Ministeri de Seguretat Social.