El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha considerat que la xarxa elèctrica és "bona" i ha traslladat la culpa a la normativa espanyola durant la reunió amb els representants dels municipis afectats per problemes de subministrament elèctric. La reunió ha tingut lloc entre el conseller i representants de les ciutats de Barcelona, Badalona, Sabadell, Terrassa, Rubí, Montcada i Reixac i Gavà, set dels tretze municipis que han tingut problemes amb la xarxa elèctrica. També hi ha participat el director general d'Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera, Manel Torrent.
El #conseller @ramontremosa s’ha reunit amb els ajuntaments de Barcelona, Badalona, Gavà, Sabadell, Terrassa, Montcada i Reixac i Rubí per abordar els problemes en la qualitat del subministrament elèctric que han denunciat aquests municipis pic.twitter.com/q0YC9tEl6m
— Empresa (@empresacat) January 15, 2021
"Catalunya és el territori que més actua en tots aquells aspectes relacionats amb la qualitat del subministrament i la que més sancions imposa", ha afirmat el conseller Tremosa, qui ha recapitulat que entre 2015 i 2019 ha imposat un total de 90 sancions a les empreses distribuïdores per un valor de 7,2 milions d'euros.
La Generalitat obrirà un expedient informatiu per identificar totes les interrupcions del subministrament elèctric superior als 30 minuts que s'han produït els darrers tres mesos i que es produeixin al llarg de l'hivern, detectar-ne les causes i avaluar el procés de reposició del servei.
Competències del Govern
En la trobada, el Govern també ha explicat que exerceix "plenament la feina de casa de supervisió i control de la xarxa elèctrica" i assegura que inspecciona la xarxa de distribució i les seves instal·lacions cada tres anys, a més d'indicar que la Generalitat ha revisat més de 7.500 des del 2015.
L'executiu autonòmic ha demanat el suport dels alcaldes per aconseguir les competències plenes en aquesta matèria perquè, assegura, en l'actualitat són compartides i exclouen el règim financer.
A més, denuncia que "les successives modificacions normatives del sector elèctric han rebaixat el pes i la capacitat de la Generalitat a l'hora d'influir en les millores a efectuar a la xarxa de distribució". El conseller ha recordat que assumir aquestes majors competències permetria decidir les inversions que han de fer les empreses distribuïdores a la xarxa, influir en la gestió i explotació i facilitar que el sistema elèctric destini recursos a renovar tant instal·lacions particulars com a pal·liar les situacions de pobresa energètica.
Problemes d'"àmbit social"
Segons el comunicat de la Generalitat, l'anàlisi dels indicadors també apunta a l'existència de problemes "d'àmbit social" que es fan visibles a través del subministrament elèctric, la solució del qual no està relacionada amb la normativa de distribució elèctrica.
Assegura la Generalitat que treballa per abordar aquests problemes i que hi ha hagut una trobada aquest dijous entre responsables d'Interior, Empresa i Endesa per "coordinar la lluita contra els talls de subministrament elèctric derivats del cultiu de marihuana".
Des de fa mesos el Govern i Endesa treballen en un pla per millorar la coordinació amb diverses actuacions que permeten identificar i resoldre usos i connexions fraudulentes a la xarxa de distribució, incloent-hi les provocades pels cultius de marihuana, que generen interrupcions en el subministrament i perjudiquen la qualitat del servei al conjunt de la ciutadania.