El Govern de Torra, els sindicats UGT i CCOO i les patronals Foment del Treball, Pimec i Fepime han signat aquest dilluns el nou Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) en un acte celebrat al Palau de la Generalitat amb la intenció de corregir "els problemes" del mercat laboral.
A l'acte hi han assistit el president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón i el conseller de Treball, Chakir El Homrani. Per part de les patronals, hi han intervingut el president de Pimec, Josep González, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà i la presidenta de Fepime, Mª Helena de Felipe. Alhora, també hi ha hagut representació sindical, amb Camil Ros, líder de la UGT de Catalunya i Javier Pacheco, secretari general de CCOO a Catalunya.
Per la seva banda, el president Quim Torra, ha afirmat que espera que aquest acord "permeti corregir els problemes" del mercat laboral. Torra també ha demanat més "competències" en matèria laboral i els sindicats l'han instat a desenvolupar les que el Govern ja té.
Què implica el nou AIC?
Segons els diversos agents implicats en l'acord, aquest pretés "abordar les necessitats actuals del context laboral", en matèria de salaris, creixement, igualtat, salut laboral i formació. "Els criteris salarials acordats responen a la necessitat de creixement dels mateixos, en el nou context econòmic de recuperació, incorporant nous criteris sobre salaris variables, fent-los compatibles amb la competitivitat i productivitat de les empreses, i valorant la situació de cada empresa i sector", asseguren des de UGT.
Es destaquen també els acords en matèria d’igualtat per eliminar la bretxa salarial, i la recomanació d’implantar mesures d’igualtat, tant en qüestió de gènere, origen i condició sexual. Alhora, l’acord preveu la revisió i la racionalització del mapa dels convenis de Catalunya, i "permet una millor organització i interlocució sindical en tota la cadena de subcontractació, i orienta a les empreses multiserveis a l’aplicació, com a mínim, del conveni sectorial de l’activitat objecte de subcontractació, a partir de l’anàlisi sectorial corresponent i la seva pròpia autonomia". A més, preveu avançar en mesures contra els supòsits de la falsa economia col·laborativa de plataforma a través d’una comissió tècnica al Consell de Relacions Laborals.
Per últim, en aquest AIC, "s'aborden per primera vegada problemàtiques relacionades amb la mobilitat geogràfica internacional, o les relacionades amb aspectes de les noves tecnologies i el seu ús personal proporcionat, la desconnexió digital de les persones treballadores en finalitzar la jornada, o aspectes relatius al teletreball".
L’acord aprofundeix en les polítiques negociades de responsabilitat social empresarial, amb clàusules concretes per als convenis col·lectius, la qualitat social de la contractació pública, l’adhesió de l’AIC a l’Agenda 2030 de Nacions Unides i el compromís amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la dignificació de les persones treballadores de la llar segons el Conveni 189 de l’OIT.
"Una nova etapa per les condicions" de la societat
Per la seva banda, Pacheco ha assegurat que aquest ha de ser un "punt d'inflexió" per "acabar amb la desigualtat i la precarietat al mercat laboral". "Tenint en compte que el futur del treball s'ha convertit en una preocupació del present tal com es veu amb aquest AIC", que pretén "fer realitat algun marc de consens de relacions laborals en el sí de la negociació col·lectiva tenint en compte aquest context de digitalització i industrialització".
Amb tot, Pacheco ha assegurat que amb el nou Acord Interprofessional, es forja "una nova etapa per les condicions de vida i treball de la societat". "És un refermament" de la tasca sindical, ha assegurat Pacheco.
Alhora, González ha qualificat l'acord d'"eina útil" per millorar la competitivitat de l'economia i "les relacions laborals entre el govern i les organitzacions socials i empresarials". "La capacitat de diàleg és important com a exemple".