El Gremi de la Restauració ha rebutjat la mesura del Govern d'obrir bars i restaurants des de les sis del matí fins a les cinc de la tarda. Roger Pallarols, director del Gremi, ha desqualificat la proposta, davant la incapacitat que tindria de "reactivar el sector amb condicions de mínims". També ha demanat la dimissió de la consellera de Salut, Alba Vergés, atès que segons Pallarols està "clarament superada per la situació" i és "incompetent", tal com ha explicat en declaracions al Planta Baixa de TV3. 

El Gremi de Restauració també ha comparegut en un acte a la Llotja de Mar aquest matí. A banda de rebutjar els horaris proposats per la conselleria de Salut per a l'obertura dels establiments, també han demanat un rescat per als sectors i negocis més afectats per la crisi. L'acte ha comptat amb la presència de Pere Chias, president del Gremi de la Restauració de Barcelona; Pere Santos, president de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme, i Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, entre altres.

Model d'obertura de locals

El Gremi ha demanat l'obertura tant de terrasses com d'interiors, atès que hauria de ser una mesura inclusiva per a tot tipus d'establiments. "No acceptarem que només s'obrin les terrasses", ha remarcat Chias.

La proposta dels restauradors preveu tres fases. La primera comprèn entre el dilluns que ve i el 8 de desembre i inclou l'obertura dels establiments al 30%, ampliable a la meitat de l'aforament si és possible respectar una distància de dos metres entre els comensals de taules diferents en espais tancats i d'1,5 metres en terrasses.

Per tal d'assegurar un servei segur durant les tres fases, s'han emmirallat en les mesures de protecció preses a les escoles i volen implementar mesures estrictes de seguretat. Entre aquestes s'inclouria grups màxims de sis persones, distàncies de seguretat, controls d'accés, ús de la mascareta entre plats i ventilació dels espais.

Tampoc no han acceptat poder obrir els establiments només fins a les cinc de la tarda. Han demanat poder servir sopars de set a nou del vespre i han defensat així un "horari europeu".

Roda de premsa del Gremi de la Restauració a la Llotja de Mar / Sergi Alcázar

Pla de rescat per al sector

"Si no fem res per ajudar el petit establiment, això és la crònica d'una mort segura", ha sentenciat Josep Castellarnau, el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, el qual ha acusat la Generalitat de no mostrar prou sensibilitat amb els empresaris. Els models a seguir segons el Gremi haurien de ser els d'Alemanya i França, en què s'han donat ajudes pel valor d'una proporció elevada de la facturació dels negocis. S'ha reconegut també la falta de recursos per part del Govern o la implicació del govern espanyol, però es creu necessari prendre mesures d'aquests tipus per als empresaris i negocis més afectats

En aquest sentit, també han defensat el model de la Comunitat de Madrid, Andorra o França, en què s'ha utilitzat una quantitat important de tests d'antígens, fet que ha fet possible la continuïtat de certa activitat econòmica.

També s'ha expressat preocupació per la temporada d'esquí, que si es veu afectada podria suposar que un 60% de la població de la zona es quedés sense feina.

Visió sobre el Govern

El Gremi de Restauració ha explicat que les mesures proposades s'han consensuat amb la Conselleria d'Empresa i Coneixement. Han reconegut el suport del conseller Ramon Tremosa i la seva visió d'empresa, en un context en què acusen el Govern de prendre decisions sense conèixer la realitat del sector

El director del Gremi, Roger Pallarols, ha demanat la dimissió de la consellera de Salut, Alba Vergés, així com "responsabilitat per rectificar de manera immediata i, com ha fet el conseller d'Empresa, pactar amb el sector una solució viable".