La companyia farmacèutica Grifols va guanyar 618,5 milions d'euros el 2020, un 1,1% menys que l'any anterior. La causa d'aquest lleuger descens es deu a la pandèmia de la Covid i a les provisions de 205 milions d'euros que la companyia va haver de fer, tal com ha estat el cas d'altres empreses durant la pandèmia. Tot i això, els ingressos de la companyia van créixer un 4,7% durant el període, fins als 5.340 milions. Aquest creixement es va produir sobretot gràcies a les seves divisions Bioscience i Diagnostic, encarregades del negoci del plasma i la venda de testos Covid, respectivament.
La divisió líder de Grifols Bioscience, encarregada del negoci del plasma, va generar ingressos per 4.243 milions el 2020, un 6,2% més en comparació a l'exercici anterior. En el comunicat publicat aquest divendres, Grifols destaca al dinamisme del mercat de les immunoglobulines a països com els Estats Units i el Canadà, així com el creixement del mercat de l'albúmina a països com els Estats Units i la Xina. En paral·lel, el grup posa en relleu la contribució que han tingut nous productes sobre les vendes de la divisió.
Diagnostic és la divisió que va comercialitzar una prova específica per a detectar la Covid. Els ingressos en aquesta divisió van augmentar durant el 2020 en un 5,8%, fins als 776 milions d'euros. Les anàlisis de donació de sang també van contribuir de forma positiva a l'augment de la facturació.
Dinàmiques en les divisions del negoci
La companyia destaca que la contribució de nous productes han estat els responsables de més del 50% del creixement dels ingressos de la companyia. Entre els nous productes de la companyia també es troba la prova específica per detectar la Covid, així com un segellador biològic desenvolupat i produït per Grifols per controlar les hemorràgies quirúrgiques. Bioscience i Diagnostic es mantenen com les divisions líders de Grifols.
La divisió Bio Supplies creix "significativament", segons la companyia, en el subministrament de material biològic no terapèutic, tot i que la caiguda en els ingressos totals de la divisió han estat del 15,9%. L'àrea especialitzada a oferir serveis a hospitals també ha reduït la seva facturació un 17%, fins als 119 milions d'euros, afectada per l'alentiment d'algunes inversions i tractaments arran de la pandèmia.
Expectatives per al 2021
La companyia farmacèutica participa i lidera 25 projectes d'investigació dedicats a combatre la Covid, entre els quals destaca el desenvolupament d'immunoglobulines amb anticossos contra el virus a partir de plasma de persones que han superat la malaltia.
En aquest sentit, la companyia destaca que està preparada per un "creixement significatiu dels nivells de plasma a mesura que avanci la vacunació i disminueixin les restriccions per la Covid".
La companyia també segueix intensificant els seus esforços en R+D+i i destaca els avanços en el projecte AMBAR, indicat per a pacients amb alzheimer, per tal que sigui viable. Pel que fa a les inversions en capital, la companyia va anunciar el maig de 2020 una inversió de 130 milions d'euros al complex industrial de Barcelona, on preveu construir-hi una planta dedicada a un nou producte de la divisió Bioscience, un nou centre I+D+i i ampliar la capacitat de la divisió Diagnostic.