Grífols està tenint una jornada bursàtil complicada aquest dimecres després que s'hagi sabut que està negociant una ampliació de capital d'uns 2.000 milions d'euros amb l'objectiu de reduir el deute de 6.500 milions que arrossega la companyia i millorar el palanquejament. Als volts de les 12:00 h d'aquest dimecres, el preu de l'acció de la companyia catalana cau prop d'un 12% a l'Ibex-35 i situant-se en 17,07 euros per títol. Segons ha avançat El Confidencial aquest matí la farmacèutica estaria negociant amb diversos fons de capital risc capaços d'assumir la inversió. A més, el mateix diari afegeix que la negociació ja estaria en una fase molt avançada, ja que hem de recordar que a finals de l'any passat ja van negociar una operació semblant amb el fons nord-americà Hellman & Friedman, però que finalment va acabar en no res.
Aquesta ampliació de capital arriba perquè actualment Grífols té un deute que es casi set vegades superior a l'ebitda. Una ràtio elevadíssima que l'any passat va intentar reduir amb una operació de 800 milions amb el fons sobirà de Singapur a través de la filial Biomat. Ara bé, aquesta jugada no va sortir com s'esperava i va provocar que els auditors ho marquessin com un deute més, disparant el còmput general. D'aquesta manera, les informacions publicades estan provocant la reacció borsària de la signatura i Grifols se situa com la companyia que més perd de l'Ibex.
Des de la direcció d'anàlisi de Sabadell han destacat que es tracta d'una notícia "negativa i no esperada". Al seu judici, l'ampliació permetria rebaixar la ràtio de deute financer net sobre l'Ebitda a aproximadament 3,6 vegades, però amb un impacte "significatiu". En aquesta línia, els analistes de Bankinter consultats per Efe creuen que de confirmar-se, la notícia seria negativa, ja que l'ampliació de capital "seria amb descompte respecte a la cotització actual". "Una de les nostres preocupacions és el palanquejament de Grifols, reflex d'una estratègia agressiva d'adquisicions finançades amb endeutament", afegeixen els mateixos experts mantenen la cautela, i no varien el preu objectiu de la companyia, en 17 euros, pràcticament la cota que ja està assolint a les 12 del matí. Els experts de Renta4 també consideren que l'impacte d'aquesta operació en la cotització de la companyia dependrà, en última instància, del preu al qual es negociï l'entrada dels fons. "En tot cas, la reestructuració i reducció del deute seria una notícia positiva per a la sostenibilitat del negoci a llarg termini", destaquen.
La jornada al global de l'Ibex-35 no està sent gaire millor, ja que a les 11:45 h, el selectiu espanyol, perdia 126,10 punts, l'1,52% i se situa en 8.191,40 enters. De fet, l'altra empresa catalana de l'Ibex, Fluidra cau un 8,11%, després que hagi llançat el seu sisè programa d'emissió de pagarés per valor fins a 150 milions d'euros.