El Grup Peralada ha inaugurat aquest dimarts el seu nou celler amb el qual volen posicionar els vins del grup i de la DO Empordà a escala mundial. L'edifici, dissenyat per RCR Arquitectes, ha costat un total de 40 milions d'euros amb l'objectiu i aposta per la sostenibilitat amb unes instal·lacions integrades en el paisatge i vol ser un "llegat" per al municipi i la comarca. El nou equipament permetrà augmentar la producció passant dels 1,9 milions d'ampolles actuals als 2,5 milions, tot i que la voluntat no és fer més vi sinó millorar-ne la qualitat. "Nosaltres ja fem vins bons, però la finalitat és fer-ne d'excepcionals", ha assegurat Javier Suqué, president del Grup Peralada.

 

Aquestes noves instal·lacions, de 18.200 metres quadrats, han estat dissenyades sota un concepte de sostenibilitat i integració al paisatge de la mà de l'equip d'RCR Arquitectes, guanyadors del premi Pritzker del 2017. El celler compta amb una estructura que es fon amb el paisatge. De fet, en la seva construcció s'han utilitzat un 25% de materials reciclats. "No podíem haver trobat un lloc millor", assegura l'arquitecte Rafael Aranda. I és que, segons diu, l'espai "mereixia una intervenció arquitectònica silenciosa, atemporal i amb el menor impacte possible". De fet, l'espai va ser reconegut l'any 2021 com el primer celler europeu a obtenir la qualificació LEED Gold, la certificació més important en termes d'edificació sostenible concedida pel US Green Building Council.

 

"Amb el nou celler escrivim un nou capítol en la història de l'Empordà, una terra per la qual la nostra família aposta des de fa tres generacions i en què s'han elaborat vins des de l'edat mitjana", ha assegurat Javier Suqué. "El nou celler Peralada constitueix un llegat per a les generacions futures. Es tracta d'un dels projectes del vi europeu més interessants de l'última dècada i cristal·litza la vocació fundacional de la nostra empresa en l’elaboració de grans vins, com també la nostra convicció d'evolucionar gràcies a l'experimentació i la innovació".

Una de les característiques del celler per haver rebut aquesta distinció ambiental ha estat perquè els fonaments del celler permeten la interacció amb capes geotèrmiques i, a més, disposa de 538 puntals a una profunditat d'entre 8 i 20 metres, 331 dels quals s'utilitzen com a intercanviadors tèrmics amb el terreny per a reduir el consum de calefacció, refrigeració i aigua calenta, minimitzant d’aquesta manera el consum energètic en un 37%. De fet, des del punt de vista integral del cicle de l'aigua, el seu consum es redueix tant dins de l'edifici, amb la combinació d'aixetes eficients i aigua pluvial, com també fora en fer servir un sistema de reg eficient i aprofitar l'aigua de pluja per a les feines de jardineria. A més, el dipòsit d'acumulació d'aigua pluvial de 700 m³ i la xarxa de drenatge que facilita la infiltració de l'aigua cap al subsol dins de la mateixa parcel·la afavoreixen el cicle natural de l'aigua i redueixen la saturació del clavegueram i les depuradores.

Experiència enoturística

Més enllà de l'eficiència de la instal·lació, el Grup també ha concebut el nou celler perquè es pugui rebre visites en la línia de l'enoturisme experiencial. El recorregut laberíntic pel celler proposa una experiència immersiva per les cinc finques de Peralada. L'itinerari continua a través de passarel·les situades a tres metres d'alçada per no interferir en les dinàmiques dels equips d'enologia. L'experiència és especialment "mística" al Temple, on la llum zenital envolta amb un halo màgic aquest espai, consagrat a l'excel·lència, la creativitat i l'experimentació enològica. L'activitat enoturística arrencarà aquest mateix estiu del 2022. "El nou celler ha estat concebut per ser visitat. Volem compartir aquest magnífic celler amb tots els que, com nosaltres, són entusiastes i amants del vi", ha afegit el director general de Peralada, Eugeni Llos.

En paraules de l'arquitecte Rafael Aranda: "El recorregut no deixarà ningú indiferent perquè és el primer cop que se li dedica una profunditat per explicar d'on prové el raïm. Aquí, el visitant penetrarà en diferents atmosferes des de l'emoció, entenent el respecte amb el qual s'aborda cada fase del procés de creació del vi. Tothom que s'endinsi en aquest nou celler sentirà que aquesta terra de vins l’està obsequiant amb una visita amb ànima."

L'itinerari enoturístic pel nou celler incorpora una proposta enogastronòmica pròpia. Es tracta del wine bar Celler 1923, un projecte per al qual s'ha comptat amb la col·laboració de Paco Pérez, en què el visitant tindrà l'oportunitat de tastar plats inspirats en la gastronomia empordanesa del 1923, l’any de fundació del celler, que complementen els vins de Perelada.