L'agricultura de precisió avança amb determinació a Andalusia a través de projectes pioners que busquen introduir les noves tècniques vinculades a l'agricultura 4.0: són les tècniques de cultiu del futur que s'estan implantant de forma progressiva amb projectes com el que lideren MASUR Agro i Grup Gall a la campanya andalusa.

El col·laborador en projectes de I+D de l'IFAPA (l'Institut d'Investigació i Formació Agrària i Pesquera, Alimentació i Producció Ecològica de la Junta d'Andalusia) i la companyia han desgranat la metodologia i eines aplicades a la collita de blat dur produïda amb agricultura de precisió. Un total de 1.200 tones de blat dur que Grup Gall ha comprat a MASUR i que tindran com a destinació la semoleria de la planta que la companyia té a El Carpio.

La introducció d'aquestes tècniques agràries, basades en la tecnologia de la dada i la Intel·ligència Artificial, permeten fer cultius més sostenibles amb paràmetres de rendiment molt més elevats per a l'agricultor, segons van informar. "Es tracta d'avançar en la digitalització, demostrant que la tecnologia pot augmentar significativament el rendiment, l'eficiència i la qualitat de les collites, i que l'agricultor professional pot comptar amb nosaltres en aquesta transformació tecnològica sense precedents," assegura la directora tècnica de MASUR AGRO, Alba Aguilar.

Juntament amb Aguilar, el responsable de Blat de Grup Gall, José Chacón, han supervisat l'inici de la collita de 2024 en el camp d'Écija en el qual s'ha desenvolupat el projecte. Amb la compra de la collita d'aquesta campanya "la nostra companyia fa un pas més en la seva aposta per la sostenibilitat de la cadena alimentària donant suport als agricultors que utilitzen tècniques innovadores que contribueixen que empreses com Gallo puguin continuar aportant valor".

A més de la finca ubicada a Écija, MASUR Agro desenvolupa altres projectes també a la província Cadis, on obtenen dades sobre evolució del rendiment de les collites de cultius com a tomàquet o cereal, i impulsen la transformació del sector agrícola.

El projecte que desenvolupen juntament amb Grupo Gallo és una mostra dels nombrosos acords i iniciatives que MASUR Agro està duent a terme juntament amb empreses i institucions, com la Universitat de Còrdova, amb la finalitat d'aplicar a escala comercial els projectes d'investigació aquesta desenvolupa; concretament aportant la tecnologia i els instruments necessaris per connectar els sistemes de dades als tractors que treballen sobre el terreny.

"Amb l'agricultura de precisió som capaços de controlar en tot moment el que demanda el cultiu, aportant-li el que necessita quan ho necessita per obtenir la màxima qualitat." José Chacón ha explicat que per a la sembra d'aquesta collita, MASUR Agro ha utilitzado també els fertilitzants Impact Zero de Fertiberia que Grup Gall està introduint per reduir les emissions en els seus cultius: "el nostre objectiu és minimitzar l'impacte de l'empremta de carboni en l'activitat agrícola per obtenir no només un blat de més qualitat, sinó també més sostenible."