La Junta General d'Accionistes de CaixaBank s'ha celebrat malgrat el coronavirus, però de manera telemàtica per primer cop a la història. Quelcom que cada vegada és menys anormal per a tots, però no deixa d'enrarir l'ambient. El tema central també ha estat la gestió de la pandèmia i l'escenari global, no només per al mercat financer sinó per a l'economia espanyola, a la qual cosa el seu president, Jordi Gual, ha asseverat que "els escenaris més pessimistes es comencen a veure com els més plausibles". Amb tot, una màxima: "la situació actual mereix, i és fonamental, un esforç fiscal coordinat i substancial a nivell europeu".
Tot i que el president de CaixaBank ha asseverat que "les mesures que s'estan prenent van en la bona direcció", considera que cal una major unió a nivell europeu i ha demanat l'aplicació de "mecanismes de compartició de la despesa entre països per evitar la distorsió de mercat únic". Celebrant l'acord francoalemany entre Merkel i Macron i reiterant la necessitat de compartir despeses, ha asseverat que "només així tots els països podran donar una resposta prou contundent a aquesta crisi i s'evitarà la distorsió de mercat únic, que suposa que uns països poden donar suport al seu teixit productiu en major mesura que altres".
Tot i destacar que el Banc Central Europeu (BCE) s'està enfrontant a la crisi amb mesures "contundents", com ara "els programes de compra de deute públic, injeccions de liquiditat al sistema financer i de relaxació dels requisits prudencials", considera que per a la integritat de la zona euro "és fonamental que el BCE continuï garantint que la seva política monetària es transmet amb efectivitat a tots els racons de l'eurozona, independentment de la situació fiscal dels països membres".
La "prudència" de CaixaBank
El president de l'entitat ha assegurat que CaixaBank s'enfronta a la situació actual des d'una "posició de fortalesa", tant financera com comercial, i ha recordat que per "prudència ha provisionat 400 milions d'euros en el primer trimestre per anticipar" els efectes de la pandèmia .
"Aquesta mateixa responsabilitat és la que es trasllada a la decisió del consell d'administració del 26 de març de reduir el dividend proposat originalment per a l'exercici 2019 de 15 cèntims a 7 cèntims bruts per acció", ha explicat Gual, que ha recordat la modificació de la política de dividends per al 2020 i la distribució d'un dividend en efectiu no superior al 30% del benefici net.
Tant Gual com el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, han remarcat que l'entitat està treballant per ajudar a mitigar els efectes econòmics i socials de la pandèmia a través de mesures com l'avançament de l'abonament de les pensions i prestacions d'atur als seus clients o l'aplicació d'una moratòria hipotecària. "Estem compromesos amb els sectors més vulnerables i amb els més afectats per la crisi", ha subratllat Gortázar.