Jaume Guardiola i Rosa Cañadas seran, finalment, els únics candidats a la presidència del Cercle d'Economia en les primeres eleccions amb dos candidats en els 64 anys d'història de l'entitat, que se celebraran el pròxim 12 de juliol. Concretament, el que se celebrarà el pròxim mes de juliol serà l’Assemblea General Ordinària, en la qual s'escollirà el nou president del think tank barceloní i on estan cridats a participar els més de 1.200 socis de l'entitat. Així ho va decidir aquest dijous la Junta de l'entitat en la seva reunió ordinària, que va acabar passades les 10 de la nit.
El fet més sorprenent de la reunió d'aquest dijous, segurament, és que a petició de Cañadas, la junta va decidir que "davant l'alt nombre de sol·licituds d'admissió de socis presentades les setmanes prèvies, s'ha acordat posposar la decisió sobre aquestes sol·licituds a la sessió prevista per al mes de juny", que sumat a què també es va donar per tancat el cens electoral, tant pel que fa a les altes com a les baixes, vol dir que aquestes últimes peticions d'alta no podran votar encara en els comicis. De fet, des de la candidatura de Cañadas consideren que aquestes últimes altes podrien afectar el resultat final de les eleccions.
Com s'escollia el nou president fins ara?
Com ja hem dit, aquestes seran les primeres eleccions a la presidència del Cercle. Fins ara els anteriors presidents havien estat escollits per consens entre els membres de la junta. De fet, el que es feia era que un cop la junta havia pactat el nom del successor, el president, en aquest cas seria Javier Faus, el presentava als socis que havien ocupat aquest càrrec amb anterioritat i després del vistiplau d'aquests, es convocaven unes eleccions simbòliques que servien únicament per a ratificar a l'únic candidat presentat.
En aquesta ocasió, però, la cosa no va anar així sinó que va sorgir una candidata més, Rosa Cañadas el que provoca que els socis del Cercle hauran de triar per primera vegada entre dos aspirants: Jaume Guardiola, que encapçala la candidatura continuista de la junta sortint i compta amb el seu suport, i Rosa Cañadas, la primera dona que opta a la presidència i que en mandats anteriors va formar també part del màxim òrgan de govern de l'entitat.
Qui són Jaume Guardiola i Rosa Cañadas?
La gran pregunta per gran part de la societat és qui són aquests dos candidats, Guardiola i Cañadas. Doncs bé, Jaume Guardiola nascut a Barcelona i de 64 anys, és, entre d'altres, exconseller delegat de Banc Sabadell, càrrec que va exercir durant catorze anys i que va abandonar l'any passat. Abans havia ocupat càrrecs de responsabilitat en entitats com a Banca Catalana o BBVA en països com Puerto Rico, Mèxic o l'Argentina i actualment és també el president de la comissió econòmica del Barça. Pel que fa als seus estudis, es va llicenciar en Ciències Empresarials i Dret i també té un MBA per Esade.
L'altra candidata, Rosa Cañadas va néixer a Tànger (Marroc) i sempre és molt cautelosa amb la seva edat, de fet considera que "és un estat d'ànim", segons va assegurar en una En contra de La Vanguardia. Per la part dels estudis, Cañadas és doctora en Tècniques i Mercats Financers i llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials per l'École Supérieure de Commerce de París. En l'actualitat, presideix la Fundació Tanja, un lobby per buscar inversions al Nord d'Àfrica i promoure les relacions entre Espanya i el Marroc, i també el fons Trea Capita , on va substituir el seu marit, Carlos Tusquets.