La primera setmana de maig se celebrarà a Barcelona la XXXVII Reunió Cercle d’Economia (RCE) que, com és tradició, inauguraran el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el del Cercle d'Economia, Javier Faus, el pròxim 4 de maig i clourà, dos dies més tard, president del govern espanyol, Pedro Sánchez. A més, a la cita hi participaran diversos consellers i ministres, com Jaume Giró, Nadia Calviño o José Manuel Albares, i els presidents de diverses empreses energètiques espanyoles com Josu Jon Imaz (Repsol), José Bogas (Endesa) i Antonio Llardén (Enagás), en una reunió que estarà marcada per la situació geopolítica a Europa i més concretament per la guerra a Ucraïna i la crisi energètica que ha provocat.
En la jornada inaugural de la trobada anual del Cercle també intervindrà l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Economia, Nadia Calviño, que conversarà amb Faus sobre els reptes de l’economia espanyola en el context actual. Per tancar el dimecres, que també inclourà la xerrada d'Imaz, Llardén i Bogas, serà una taula rodona per parlar d’aquells projectes socials, econòmics i esportius que poden impulsar Barcelona i convertir-la en una ciutat de referència a Europa amb Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol, Damià Calvet, president del Port de Barcelona, Grant Dalton, director general d’Emirates Team New Zealand i organitzador de la Copa Amèrica 2024, Jaume Collboni, primer tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Mònica Ribé, membre de la Junta Directiva del Cercle d’Economia i un representant del sector aeroportuari.
Segona jornada marcada per la geopolítica i l'empresariat
La segona jornada de la reunió començarà amb la intervenció de dos exministres d'Exteriors del govern espanyol com són Javier Solana i Josep Piqué, que conversaran sobre el moment d’Europa i la seva situació geopolítica bèl·lica i ho faran acompanyats de Carmen Romero, vicesecretària general adjunta d’afers diplomàtics de l’OTAN i Anthony Gardner, ambaixador dels Estats Units a la Unió Europea (2014-2017). Deixant de banda la geopolítica, la reindustrialització serà un tema rellevant, i més pels múltiples processos que està vivint actualment Catalunya, i en parlaran Pere Navarro, delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca, Francisco Riberas, president de Gestamp i Francesc Rubiralta, membre de la Junta Directiva del Cercle d'Economia.
Aquell mateix dia també tindran un especial protagonisme els empresaris, ja que hi haurà una xerrada sobre els reptes econòmics d'Espanya on participaran José Luis Bonet, president de la Cambra d'Espanya, José Galíndez, president del Círculo de Empresarios Vascos, Manuel Pérez-Sala, president del Círculo de Empresarios, Josep Sánchez-Llibre, president de la patronal catalana Foment del Treball, i Teresa Garcia-Milà, membre de la Junta Directiva del Cercle d’Economia. Aquesta no serà l'única xerra amb protagonisme empresarial, ja que el dijous es tancarà amb una taula rodona de dijous on participaran Antonio Garamendi, president de la CEOE, Tobias Martínez, conseller delegat de Cellnex, Juanjo Cano, president de KPMG Espanya i Carmina Ganyet, membre de la Junta Directiva del Cercle d’Economia.
Un dels temes que més diaris ha omplert en els últims mesos ha estat la digitalització i els canvis que han arribat a conseqüència de la globalització, per això hi haurà una xerrada sobre la qüestió amb José Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank, José María Álvarez-Pallete, president executiu de Telefónica, i Maite Barrera, membre de la Junta Directiva del Cercle d’Economia. A més, també hi haurà l'oportunitat perquè diversos empresaris comentin les últimes tendències en innovació amb una xerrada protagonitzada per Elisenda Bou, cofundadora de Vilynx, Òscar Pierre, CEO i cofundador de Glovo, Enric Asunción, CEO de Wallbox, Marc Murtra, president d’Indra, i que estarà moderada per Beatriz González, sòcia fundadora de SEAYA Ventures.
La segona jornada Per tal d’aprofundir en les conseqüències socials del conflicte geopolític i de la covid-19, es comptarà amb el testimoni de Manuel Bretón, president de Càritas i l’acompanyarà Anna Terrón, directora de la Fundació Internacional i per a Iberoamèrica d'Administració i Polítiques Públiques “FIIAPP” i Xavier Vives, membre de la Junta Directiva del Cercle d’Economia. En el marc de la RCE es farà entrega del ‘Premi José Manuel Lara a l'ambició i el propòsit empresarial’ de la Fundació Cercle d’Economia, i les tres guardonades d’enguany són: Mireia Trepat (Freshly Cosmetics), Pilar Mateo (Inesfly) i Muriel Bourgeois (MiCuento). Les acompanyarà Laura Urquizu, membre de la Junta Directiva del Cercle d'Economia.
Sánchez, Giró i Feijóo, plats forts de la cloenda
La tercera jornada de la Reunió Cercle d’Economia començarà amb la participació de Jaume Giró, conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya. Seguidament, intervindrà Alberto Núñez Feijóo, flamant president del Partit Popular i de la Xunta de Galícia, en la que serà la seva primera intervenció pública a Catalunya des que dirigeix el Partit Popular. A continuació, la comissió Talent Femení en la IV Revolució Industrial del Cercle presentarà les seves conclusions amb la participació d’Anna Navarro Schlegel, vicepresidenta de Procore Technologies i presidenta de l’esmentada comissió, Manuel Falcó, codirector global de banca d’inversió a Citi, Therese Jamaa, vicepresidenta de Huawei Espanya, i Camino Quiroga, membre de la Junta Directiva i impulsora de la comissió.
Abans de la cloenda per part del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, intervindrà José Manuel Albares, ministre d’Afers Exteriors, Unió Europa i Cooperació, i posarà el focus en la cimera de l’OTAN i la futura presidència espanyola de la Unió Europea.