"A Catalunya li anirà molt millor com a part d'Espanya, com sempre ha estat", ha assegurat el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, en la presentació del seu llibre Espanya Amenaçada en el Cercle d'Economia. Un relat de "l'economia espanyola més complicada" que si no arriba a ser pel bloqueig polític de quasi un any, haurien pogut ser les memòries d'un exministre. No s'ho han perdut una llarga llista de polítics i empresaris com: María de los Llanos de Luna, José Creuheras, Josep Oliu, Juan José Brugera, Salvador Gabarró, Xavier Trias o Josep Sánchez Llibre, entre altres.
Segons Guindos, la premissa inicial és que Catalunya i Espanya segueixin juntes i a partir d'allà, s'ha mostrat disposat a analitzar un nou sistema de finançament de les comunitats autònomes amb "elements per a la situació específica i concreta de Catalunya". Quines singularitats? Ha preferit no precisar-les.
Orgullós de Catalunya
"Entenc que la societat catalana estigui orgullosa de la seva llengua, la seva cultura, la seva arquitectura, fins i tot de com es fan les coses des del punt de vista econòmic, jo ho estic i no sóc català, entenc que hi ha elements diferencials i això es pot recollir i es pot reconèixer", ha asseverat. Però malgrat tot, ha assegurat que el 2012 no tenia sentit que l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, plantegés un pacte fiscal ja que Espanya es trobava en "una situació límit". Tan al límit que ha afegit: "Estàvem mig morts".
En aquests cinc anys, assegura, s'ha aconseguit evitar que Catalunya i la resta de comunitats entressin "en suspensió de pagaments". Però ara, la situació i el dèficit públic són diferents, per la qual cosa De Guindos situa un nou escenari abanderat pel quid pro quo. O el que és el mateix, millors fonts de finançament a canvi de no patir sorpreses de dèficits en les comunitats. Però en qualsevol cas, això serà una tasca del pròxim govern que espera que es formi "relativament ràpid" ja que l'actual està en funcions i "no el pot abordar". "Si hi ha bona voluntat, podem trobar un sistema de finançament que duri 20 anys", ha anticipat.
Sense penedir-se i contra la humiliació
"Jo no em penedeixo absolutament de res", ha reconegut Guindos abans de rendir-se homenatge per haver salvat Espanya del rescat i de les seves condicionalitats, el que inclou "un nivell de duresa, humiliació i fredor espectaculars." I més enllà d'una foto amb l'actual president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker agafant-lo del coll, De Guindos va fer cas al president espanyol, Mariano Rajoy, i va aconseguir evitar el rescat "com fos".
Amb la vista posada al retrovisor i als veïns, Guindos considera que l'euro és "la fita més gran de la construcció europea". Un punt de referència que a la vegada actua "d'àncora contra el populisme". Però abans que qualsevol altra cosa, el ministre d'Economia en funcions s'ha volgut mostrar tranquil no només pel creixement econòmic i el nivell de dèficit d'Espanya sinó per presentar i firmar unes memòries sense cap mena de penediment i amb la fita d'haver evitat el rescat com a premi literari.