"En un any tindrem la Hisenda catalana autonòmica desplegada", ha assegurat el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, en la conferència "De veritat una Hisenda pròpia abans d'un any i mig?" organitzada pel Col·legi d'Economistes. D'aquí a 12 mesos, es preveu que les competències pròpies d'una hisenda autonòmica estiguin completament desenvolupades. Això inclou la recaptació executiva i la liquidació d'impostos propis i cedits mitjançant la creació d'11 noves oficines de l'Agència Tributària de Catalunya, que alhora crearà organismes propis de gestió de duanes i el cadastre. A més, s'ampliarà el personal de 350 fins a entre 750 i 800 persones.
Ara bé, Salvadó també ha volgut deixar clar en un missatge subliminal a la CUP que sense l'aprovació dels pressupostos del 2016, no hi haurà allò "imprescindible" per materialitzar una Hisenda Pròpia en la previsió establerta de 18 mesos. Convé recordar que l'Agència Tributària de Catalunya compta amb una partida de fins a 48,5 milions en el nou projecte de comptes i és per això que segons ha afegit el secretari, es complirà el compromís si es disposen "dels recursos econòmics necessaris, nous pressupostos i partides". "La bena abans de la ferida".
Conflicte entre administracions, no entre ciutadans
En referència a la independència de Catalunya, Salvadó ha reiterat la importància del diàleg persistent amb l'Estat espanyol per evitar que "el conflicte es traslladi als ciutadans i les empreses" així com també el suport internacional i el seu potencial finançament. "En el moment de la desconnexió tindrem preparat el que és imprescindible per funcionar i després ho anirem perfeccionant", ha explicat.
No es tracta de canviar "una bandera per una bandera" sinó de construir un país "més digne i una administració més propera i participativa". I per això, el secretari d'Hisenda és partidari realitzar el canvi de cultures per dalt, des de la Generalitat, donant un bon exemple de bona gestió i compliment de les obligacions tributàries. El lema és corrupció 0, gestió adequada i transparència.
En aquest sentit, Salvadó ha precisat que l'estratègia per assolir aquest repte "complexe i de grans dimensions" passa per "esgotar el recorregut de les competències de les quals disposa ja la Generalitat autonòmica, a la vegada que anar construint les estructures d'una nova Hisenda."
La primera divisió de les administracions
Malgrat que encara s'està "a anys llum de l'Agència Tributària de l'Estat", es tracta de jugar a "la primera divisió de les administracions tributàries de les comunitats autònomes", com per exemple, la de Canàries.
I un cop estigui desplegada la Hisenda catalana autonòmica, Salvadó assegura que s'haurà de "treballar en molts fronts" per a crear la hisenda pròpia d'una futura Catalunya independent. Uns fronts que comencen per la ponència conjunta al Parlament de Catalunya per desenvolupar els tres paquets de lleis del procés constituent, entre els quals un codi tributari, que inclou la proposta de creació d'un consell fiscal independent i l'articulació d'una oficina del contribuent.