L'Agència Tributària de Catalunya (ATC), l'anomenada Hisenda catalana, ha llançat la major convocatòria de personal de la seva història. En els pròxims dies un total de 120 places per al cos tècnic de gestors tributaris es faran públiques, segons informa Efe. 

Les places oferides provenen d'una dotació de personal que forma part de l'oferta d'ocupació pública que es va apropar a finals de 2019. Els nous integrants de la Hisenda catalana donaran un impuls a la institució.

No seran els únics nous integrants de l'ATC. A més d'aquesta convocatòria n'hi ha una altra pendent de 20 places per al cos superior d'inspectors tributaris, la qual està prevista pel segon semestre de 2022, segons fonts d'Efe. D'aquesta manera la Hisenda catalana passarà de tenir 24 inspectors tributaris a 44. 

L'aposta de Giró 

Ambdues convocatòries formen part del compromís adquirit pel conseller d'Economia, Jaume Giró, en la seva primera compareixença davant el Parlament de potenciar l'Agència Tributària de Catalunya i la lluita contra el frau fiscal.

"M'agradaria que Catalunya destaqués per ser implacable contra el frau fiscal i per generalitzar una cultura pública en la qual el delicte fiscal fos considerat un crim inacceptable contra la societat", va assegurar Giró en aquella compareixença, segons recorda Efe. 

Creixement constant 

La Hisenda catalana ha experimentat un gran creixement els darrers anys, que ha provocat que actualment hi hagi 780 persones, i amb aquests dos nous processos selectius superarà els 900 empleats.

L'ATC compte amb 203 gestors tributaris, que amb les noves incorporacions creixerà fins a 323 a finals de 2022 o principis de 2023, ja que es tracta d'un procés de selecció molt llarg.

Lluita contra el frau fiscal 

L'Agència Tributària de Catalunya no només gestiona imposats, tan propis com cedits, sinó que darrerament s'ha enfocat en la lluita contra el frau. El 2015 va aconseguir fer aflorar 190,4 milions de frau fiscal, altres 170 milions el 2016; 196,8 milions el 2017; 183,3 milions el 2018; 203,7 milions el 2019 i 218,9 milions l'any passat, la qual cosa llança un balanç de 1.163,2 milions destapats en aquests sis exercicis.

L'any passat, l'ATC va realitzar un total de 47.671 actuacions relacionades amb la lluita contra el frau fiscal i l'import mitjà per actuació va ser de 4.594 euros, la qual cosa en si mateixa ja suposa un rècord. Durant aquest període la institució va destapar 91,7 milions d'euros defraudats en l'Impost de Successions i Donacions; altres 63,9 milions en el de Patrimoni i 60,4 milions en el de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, mentre que el frau descobert en altres impostos va ascendir a 3 milions.

 

Imatge principal: Oficines de l'Agència Tributària de Catalunya /ACN