El secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, ha anticipat en una conferència organitzada per l'ANC al Teatre de Sarrià que l'agència tributària d'una futura república catalana necessitarà 5.000 treballadors . De moment, la hisenda catalana ja està recaptant 1.200 milions d'euros i l'agència estatal ja té 3.700 treballadors a Catalunya.
Fent balanç, Salvadó ha recordat que 15 mesos enrere la Hisenda catalana tenia 321 treballadors, 4 oficines i un sistema informàtic per captar els impostos cedits. Tot plegat, permetia desenvolupar el 50% de les funcionalitats actuals. Amb data del pròxim 1 de setembre, s'ha marcat com a objectiu estar treballant amb 32 oficines, 750 treballadors i el sistema informàtic Espriu per recaptar els grans impostos.
Un embargament de l'administració catalana
Entre rialles del públic, Salvadó ha assegurat que "qualsevol embargament que us arribi a la tardor, tindreu el gran goig de rebre'l de l'administració catalana i no espanyola". D'aquesta manera i si es compleix l'objectiu fixat a curt termini, quedarà assolit el termini que el mateix Salvadó donava ara fa tot just dotze mesos: "En un any tindrem la Hisenda catalana autonòmica desplegada".
Ara bé, la Hisenda catalana va fins i tot més enllà de recaptar i gestionar impostos. En aquest sentit, el secretari d'Hisenda ha volgut deixar molt clar que "intentem fer créixer la nostra estructura i la nostra maquinària per donar serveis a altres administracions del nostre país perquè puguin desconnectar-se de l'estructura de l'Estat espanyol."
Finançar-se als mercats internacionals
Amb les dades a la mà i un públic entregat, Salvadó ha reivindicat que "la futura república catalana no serà un país estrany sinó absolutament normal" que es finançarà amb les cotitzacions de les seguretats socials a través dels impostos. Ara bé, per si a cas, això no fos suficient, la Generalitat ja ha viatjat a l'estranger per sondejar contactes en els mercats internacionals a la recerca de finançament.
"Un dels motius fonamentals del viatge de Junqueras als Estats Units era anar a picar portes i donar-nos a conèixer directament al mercat internacional. I no a través dels ambaixadors espanyols que fan el relat contrari i intenten transmetre la imatge de Catalunya de país poc seriós i que no es complidor", ha explicat.
Més concretament, Salvadó ha detallat que per finançar-se als mercats internacionals s'ha de demostrar solvència i això implica no només consolidar els pressupostos i reduir el dèficit sinó també transmetre un missatge de què Catalunya té la capacitat de generar ingressos. L'objectiu no és cap altra que recuperar el prestigi internacional i millorar les qualificacions de les agències de rating.
Amb la col·laboració de bancs i grans empreses
Però, quin model d'administració tributària es vol? Amb els països nòrdics com a referència, la recepta passa per reduir el frau fiscal i l'economia submergida fins almenys el 13% i dur a terme una gestió fiscal "rigorosa" i amb credibilitat. On no hi tinguin cabuda casos com els que ell mateix ha citat: el rescat de les radials, 3.000 milions d'agraïment a Florentino Pérez pel projecte Castor o un ministre d'Economia defraudant hisenda.
Per tot plegat, Salvadó s'ha mostrat convençut que quan el procés estigui "prou madur" i "ningú tingui dubtes de com acabarà la pel·lícula", comptarà amb la col·laboració tant de bancs com de les grans empreses. "Pagar impostos no és voluntari. Ni ho és ara ni ho serà després", ha alertat en última instància.