La Confederació Empresarial d'Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat) ha reclamat aquest dilluns en un comunicat que s'acceleri el procés de vacunació de la Covid per "salvar" la temporada turística de l'estiu. L'entitat creu que aconseguir arribar a aquesta època de l'any amb bona part de la població immunitzada permetria donar garanties a la temporada de l'estiu de 2021.
El president de la ConfeCat, Santiago García-Nieto, assegura que "si no s'aconsegueix salvar mínimament la campanya turística d'aquest estiu, serà la ruïna per a totes les empreses vinculades, directament o indirectament" al turisme, que inclou tant el sector de l'hostaleria com el de la restauració.
Per fer-ho, ConfeCat aposta per la proposta de creació d'un Pla Nacional de Vacunació, que es basi en un pacte social publicoprivat que el gestioni, amb un protocol i recursos compartits.
Recuperar el turisme
García-Nieto avisa que si no es vacuna més de pressa el 2021 "tornarà a ser un any perdut amb el greuge que, a més, comportarà la caiguda del prestigi de la destinació". Segons l'Enquesta de Turisme de Residents Familitur de l'INE, els residents de Catalunya van realitzar un 25,6% menys de viatges durant el tercer trimestre, que coincideix amb els mesos de juliol, agost i setembre. A més, Catalunya va rebre el novembre un 94,4% menys de turistes internacionals, segons dades de Moviments Turístics en Fronteres.
Com a solució per aconseguir la immunització de la població que permetria reactivar el turisme i, així, l'hostaleria i la restauració, la ConfeCat aposta per un Pla Nacional de Vacunació basat en un pacte social publicoprivat. "Un pla que es desenvolupi des de la vessant professional i sense interferència política" i que "compti, sense escatimar, amb tots els recursos necessaris dels quals disposa l'Estat", ha exigit García-Nieto.
Manifestació dels restaurants Km0
Els restaurants Km0 han protestat aquest dilluns davant el Palau de la Generalitat pel confinament municipal, el no pagament dels ERTO i la manca d'ajudes directes al sector de la restauració. El sector de l'Slow Food ha muntat quinze taules a la plaça de Sant Jaume –amb tota la coberteria- i quatre personatges amb caretes de Pere Aragonès, Alba Vergés, Salvador Illa i Pedro Sánchez s'han encarregat de trencar la seixantena de plats. "N'estem farts, la situació és insostenible", ha afirmat el president de Cuineres i Cuiners Km0 Slow Food, Isaac Gómez, que ha reclamat mesures "més quirúrgiques" i almenys un confinament comarcal a les zones rurals.
"No es pot tractar igual els restaurants de pobles i comarques amb pocs habitants que els de grans ciutats i comarques de 500.000 persones", ha insistit el president de Cuineres i Cuiners Km0 Slow Food. Per això, l'entitat –que agrupa prop de 60 restaurants i 18 menjadors escolars-, reclama "confinaments comarcals i de supervivència" a les zones poc poblades i nuclis rurals. A més, Gómez també ha reclamat el "pagament dels ERTO de manera immediata i ajudes directes per pal·liar la greu situació de la restauració". També ha recordat que el tancament dels restaurants té un impacte en els productors agroalimentaris, ja que "ara no els comprem res", ha recordat el president de Cuineres i Cuiners Km0 Slow Food.