Ibercaja posarà en marxa aquest 2017 el 'Pla+ Catalunya' per captar 1.900 milions més en recursos (crèdits i dipòsits) fins el 2020, cosa que suposarà un creixement del 30% en relació amb els 5.900 milions d'euros actuals. El pla preveu obrir 4 noves oficines que es sumaran a les 96 que té obertes i contractar 40 professionals més que s'afegiran a la plantilla actual de 350 empleats. El conseller delegat, Víctor Iglesias, ha assegurat que la decisió ha tingut en compte el ''problema nacionalista'' que viu Catalunya però que en la decisió ha pesat més la dinàmica de creixement de l'economia catalana. La incertesa política ''impedeix créixer més'' del que actualment es creix però en la balança ''pesa més'' el costat positiu de l'economia.

En aquesta línia, Iglesias ha explicat que la decisió d'Ibercaja en relació amb el Pla+ Catalunya ha estat una decisió pensada i tenint en compte l'actual escenari polític. El conseller delegat ha reconegut que en tot escenari econòmic, les incerteses, siguin quines siguin, ''frenen el procés d'acceleració de l'economia'' i ''impedeixen créixer més'' del que es faria en condicions d'estabilitat política. Tot i això, en el cas de Catalunya, i amb el pes econòmic i la dinàmica empresarial del teixit empresarial català, la consolidació de la penetració a per Ibercaja és estratègica. 

La voluntat dels "veïns"

El director d'Ibercaja, ha afegit que com ''veïns'' de Catalunya ''esperem que el conflicte es resolgui aviat i d'una manera satisfactòria per a tots''. El Pla+ Catalunya incidirà d'una manera més rellevant als mercats de Barcelona, on el banc té el 63% del negoci català, i Lleida, on hi ha el 24% del negoci. La resta de demarcacions, Tarragona, amb el 12% del negoci, i Girona, amb l'1%, hauran d'esperar a un altre pla. El creixement de l'entitat a Catalunya es farà prioritàriament en el sector de la banca personal i privada i en la captació de negoci de pimes i empreses. Tot i això, en el segment de famílies es treballarà en la comercialització d'hipoteques. 

L'entrada al mercat català no es farà per la via de preus agressius comercialment. Iglesias ha dit que es buscarà l'entrada amb preus competitius però sense perdre competitivitat. El pla de creixement de Catalunya coincideix amb els plans desplegats a la Comunitat de Madrid, el País Valencià i Burgos. Amb la suma d'aquests quatre plans, l'objectiu d'Ibercaja és captar 7.500 milions, dels quals 1.900 es volen captar a Catalunya.

"Populisme judicial i mediàtic"

Més del 80% dels clients bancaris que van signar un préstec hipotecari amb clàusules sòl estaven informats per part de l'entitat bancària que en el contracte hi havia un topall per baix, segons ha assegurat Iglesias. Aquesta entitat no va comercialitzar hipoteques amb clàusules sòl però va perdre molts contractes hipotecaris perquè el seu diferencial bancari era superior al que oferien altres entitats bancàries que les oferien perquè incloïen una clàusula sòl. Això implica un marginal més baix i per tant, un inici més atractiu per a l'usuari. 

Per això, Iglesias ha reconegut que si bé en la comercialització de preferents, que Ibercaja tampoc va col·locar, va haver ''males pràctiques'' bancàries, en el cas de les clàusules sòl el que hi hagut és ''massa populisme judicial i mediàtic''. En aquest sentit, també ha volgut diferenciar el que va suposar de ''males pràctiques bancàries'' en el cas de les preferents, on els inversors no tenien tota la informació, i els contractes hipotecaris amb clàusules sòl on els clients sí que tenien tota la informació.