L'Ibex 35 ha tancat la sessió d'aquest dimarts amb un ascens del 0,54%, la qual cosa ha portat el selectiu a situar-se en els 7.108,6 punts, després de l'aturada de la Setmana Santa i la represa de les activitats no essencials a Espanya.
El principal índex espanyol s'ha establert en la cota psicològica dels 7.100 punts, després de tancar la seva última jornada, la de Dijous Sant, amb un avenç de l'1,71% en un context en el qual la propagació del coronavirus pot haver iniciat el camí de l'estabilització en Europa.
Els inversors han estat atents en la jornada a les noves estimacions econòmiques del Fons Monetari Internacional (FMI). L'organisme ha actualitzat les seves estimacions per a Espanya i les ha empitjorat de forma significativa com a resultat de l'impacte del Covid-19, de manera que ara espera que tanqui 2020 amb un atur del 20,8% i una caiguda del producte interior brut (PIB) del 8%.
Es tracta de les pitjors dades macro registrades per Espanya en molts anys. En cas de confirmar-se la contracció del 8% de l'economia, seria la pitjor dada registrada en tota la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística, que va començar el 1970, i, probablement, la contracció experimentada en el país des de la Guerra Civil més important.
A l'informe bianual de l'FMI 'Perspectiva Econòmica Mundial', l'organisme ha revisat en 9,6 punts percentuals a la baixa la previsió del PIB per a Espanya per a 2020. El 2021, el creixement serà del 4,1%, la qual cosa suposa una correcció a l'alça de 2,7 punts respecte a les estimacions de gener.
Alhora, l'FMI ha alertat que la crisi generada per l'impacte econòmic de la pandèmia suposa una "amenaça molt seriosa" a l'estabilitat financera que comporta desafiaments "sense precedents".
Al seu informe bianual sobre l'estabilitat financera a nivell global, publicada en el marc de les seves Reunions de Primavera, l'FMI també ha alertat que si aquesta situació es prolonga, la magnitud de la crisi podria elevar-se i empitjorar.
La resta de principals borses europees han acabat la sessió d'aquest dimarts amb retrocessos del 0,87% en el cas del Ftse 100 de Londres i del 0,36% en el Mib de Milà. Al contrari, el Cac 40 de París ha registrat un avenç del 0,38% i el Dax de Fráncfort de l'1,25%.
Així mateix, el preu del barril de qualitat Brent, de referència a Europa, es donava la volta fins a situar-se en els 29,9 dòlars, mentre que el West Texas Intermediate (WTI), referència per als Estats Units, cotitzava entorn dels 21 dòlars.
Per la seva part, la prima de risc espanyola es disparava a l'entorn dels 122 punts bàsics, amb l'interès exigit al bo a deu anys en el 0,837%, mentre que la cotització de l'euro davant el dòlar es mantenia en 1,0968 'bitllets verds'.