IFM ha notificat aquest dilluns a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que ha assolit el 13,38% a Naturgy, la qual cosa suposa un increment de gairebé l'1,3% respecte a la seva posició anterior en la primera gran compra de l'inversor australià després de la publicació dels plans d'escissió en dos de la companyia. Amb aquest moviment, IFM ha augmentat el seu paquet a Naturgy en 13 milions d'accions, fins a un total de 129.787.436 títols de l'energètica. A més, els títols de Naturgy han despuntat en la sessió d'aquest dilluns un 1,97%, fins als 26,88 euros, amb el que la posició del fons de pensions australià està valorada en gairebé 3.500 milions d'euros.
La posició d'IFM dins de Naturgy segueix molt lluny del 22% que aspirava a aconseguir amb l'oferta pública d'adquisició (OPA) que va llançar el gener de 2021, encara que des d'aleshores, IFM ha fet ja dues operacions de compra d'accions, comptant la d'aquest dilluns, per augmentar el seu pes, a més d'haver fet ús del seu dret a nomenar un conseller, Jaime Siles.
Projecte Bessons
Es tracta de la primera gran compra d'accions a Naturgy, després que el passat 10 de febrer el Consell d'Administració de la companyia anunciés que a finals d'aquest any Naturgy es dividirà en dos, o dit d'una altra manera, el projecte Géminis. El que implica una profunda reorganització de la companyia de cara al procés de transformació que es vol portar a terme. Com ja hem dit, Géminis, a la pràctica, suposa l'escissió dels actuals negocis de Naturgy a dues grans empreses que mantindran la mateixa composició accionarial que Naturgy i se situarien entre les primeres vint companyies de l'Ibex per capitalització borsària, segons informa la mateixa companyia. Els dos perfils de negoci clarament diferenciats i la idea són que permetin simplificar i focalitzar la gestió de cada un d'aquests grups per accelerar el Pla Estratègic, potenciant el creixement i la seva contribució a la transició energètica, adequant-los a la realitat del sector.
Aquesta divisió provocarà que un dels dos grups gestioni de forma integrada els negocis liberalitzats que comprenen: el desenvolupament de les energies renovables, la cartera de clients d'energia i serveis associats, el parc de generació convencional que assegura el subministrament energètic, i la gestió dels mercats a l'engròs d'energia. Amb uns objectius el 2025 de més de 25 gigawatts (GW) de capacitat de generació elèctrica instal·lada, 11 milions de clients, i una cartera diversificada d'aproximadament 290 TWh d'aprovisionaments de gas. Aquesta companyia serà un referent sectorial i jugarà un paper clau en la configuració de la indústria i aglutinarà tots els negocis dedicats a la gestió d'infraestructures regulades de distribució i transport d'energia.