Al llarg dels últims mesos les relacions d'Espanya amb Algèria només han fet que anar cap a pitjor. Tot plegat es va accentuar a causa del canvi de posició del govern espanyol respecte el conflicte polític amb el Sàhara Occidental, donant suport a les tesis del Marroc per davant de la neutralitat mostrada fins al moment. De fet, les relacions han empitjorat tant que aquest dimecres Algèria va anunciar la suspensió del Tractat d’Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació amb Espanya, vigent des del 2002. El trencament d'aquestes relacions entre tots dos Estats està generant en les últimes hores una gran incertesa a tots els nivells, sobretot perquè Algèria és un dels grans exportadors de gas a l'Estat espanyol. Davant d'aquest panorama, la Cambra de Barcelona, ha analitzat les conseqüències del canvi d’estratègia política per part del govern algerià sobre l’economia catalana de cara els pròxims anys.
Una de les qüestions més importants del canvi de tendència, com ja hem dit, és substituir les importacions de gas d'Algèria. Ara bé, segons les dades de la cambra les importacions catalanes procedents d’Algèria van assolir el seu màxim històric l'any 2008 amb 1.660 milions d'euros. Des d'aleshores la tendència ha estat clarament decreixent, exceptuant el 2014 quan va haver-hi un increment de les compres de productes energètics. Si mirem les dades del 2021, veiem com es va produir un augment de les importacions fins als 848 milions , que representa un augment del 14% respecte als nivells prepandèmia. Aquest canvi de tendència s'explica , en primer lloc, per la recuperació econòmica, el tancament del Gasoducte Magreb-Europa, que passa pel Marroc, i també per l’escalada del preu del petroli. Pel que fa a les exportacions, durant l'any passat Catalunya va vendre a Algèria productes per valor de 634 milions d'euros, fet que representa un modest 0,8% del total d’exportacions catalanes, destacant sobretot quatre sectors, les semimanufactures, el sector automobilístic, els béns d’equipament i l’alimentació. En termes relatius, les importacions d’Algèria suposen aproximadament l’1% del total d’importacions catalanes, un percentatge molt similar al pes de les exportacions l’any 2021.
Cal apuntar també que un element a tenir en compte dins de les relacions comercials entre Algèria i Catalunya és l’elevada contribució dels productes energètics. Concretament, l’any 2021 el 96,6% de les importacions del país africà a Catalunya van ser de gas i petroli. En aquesta línia, durant l'any passat el pes de les importacions energètiques catalanes procedents d’Algèria s’ha situat en l’11,6%. Un segon element a emfatitzar és l’elevada dependència de Catalunya envers les importacions de gas procedents del país nord-africà, ja que el 2021 representa gairebé el 59% de tot el gas importat per Catalunya, tot i que va ser el 30,4% l’any anterior.
Canvis de tendència de les importacions de gas
Les importacions de gas algerià han estat sotmeses a un canvi de tendència rellevant durant l’últim any. Tot va començar amb la rescissió del contracte entre Algèria i Marroc que permetia el transport de gas cap a Espanya a través del Gasoducte Magrib-Europa (GME) durant la tardor passada. Aquest fet ja va provocar una gran alarma perquè el pes de les importacions de gas procedents d'Algèria representaven l’any 2021 el 61% del total de compres procedents d’aquesta regió, i suposaven més del 40% del gas consumit a Espanya. En aquest sentit, cal afegir que la suspensió de les relacions comercials entre Algèria i Espanya no s'ha previst que afecti en el curt termini al subministrament de gas, tal com ja ha confirmat aquest mateix dijous el govern espanyol.
Després d'això, i tot i que Algèria ha continuat cobrint el subministrament de gas a Espanya a través del Medgaz, finalment l'Estat espanyol s'ha trobat amb un dèficit de gas per canonada de 4.000 metres cúbics. Tot plegat ha provocat un canvi de tendència en el repartiment del gas d’importació entre canonada i Gas Natural Liquat (GNL, per vaixell), provocant que el mes de març de 2022 el GNL superés al gas que arribava per gasoducte. El canvi en la modalitat de les importacions s'acompanya també d’un canvi en els orígens d’aquestes. Si comparem les dades corresponents al primer trimestre dels anys 2021 i 2022, es pot apreciar que els Estats Units han reemplaçat a Algèria en el primer lloc de les importacions espanyoles de gas, Rússia ha baixat en el rànquing i Nigèria es manté com a tercera font d’importació de gas, encara que amb un valor absolut superior.
El fet que el subministrament de gas algerià a Espanya quedi ara sotmès a una nova conjuntura més desfavorable, podria accentuar aquest canvi de tendència, potser intensificant-se les importacions des dels Estats Units i Nigèria, però també amb altres països, especialment de l’Orient Mitjà. Com a mostra, ja hem vist les iniciatives diplomàtiques portades a terme recentment a Qatar. Tot plegat, representarà un encariment d’aquest gas d’importació pel canvi en els països d’origen i el mode de transport, a més se li afegeix l’encariment del preu del gas en el mercat internacional.