Es manté la incertesa sobre el futur de Nissan a Catalunya després de la reunió que han mantingut aquesta tarda el conseller de Treball del Govern, Chakir el Homrani, i els sindicats de la planta de Barcelona.
Després de la reunió, el Homrani ha admés aquest divendres que "no seria honest" no estar preocupat pel futur de Nissan a Catalunya, però ha defensat la viabilitat de les instal·lacions i ha dit que espera que la proposta d'inversió que van presentar l'Estat i la Generalitat sigui valorada per part de la multinacional nipona.
"La decisió no està presa", ha recordat El Homrani que també ha dit que l'empresa no ha fet públic el seu posicionament oficial. Per això, ha demanat esperar al 28 de maig, el dia en què Nissan presentarà els resultats globals de la companyia, per veure si l'estratègia conjunta dels governs català i espanyol "dóna fruits".
El Hormani s'ha negat a valorar l'impacte de la pèrdua de Nissan sobre l'ocupació a Catalunya i ha assegurat que "seria un error" que l'administració contemplés "un altre escenari que no fos el de la continuïtat".
Actualment, les fàbriques de l'automobilística donen feina a 4.200 treballadors de forma directa i a més de 20.000 persones indirectament, ha recordat El Homrani. En un comunicat emès poc abans de la roda de premsa, l'empresa ha assegurat que de Nissan en depenen 3.000 empleats directament i 13.000 de forma indirecta. Segons les mateixes xifres, el pes aproximat de l'empresa en el PIB català és de l'1,3%. Si només es mira el PIB industrial, la xifra s'enfila fins al 7%.
Vulneració al dret de vaga
A més, el conseller també ha assegurat que el Govern investigarà "a fons" la denúncia de vulneració del dret a vaga dels treballadors de la companyia per part de l'empresa. El Homrani ha asseverat que "no es pot considerar legal" tornar a incloure un miler de treballadors de la planta de la Zona Franca en un ERTO per força de causa major per l'aturada de producció que ha causat la vaga indefinida de la plantilla, que protesta per l'amenaça de tancament que plana sobre les fàbriques catalanes.
Les demandes dels representants dels treballadors han arribat tant a l'Autoritat Laboral com a la Inspecció Treball i tots dos organismes han obert una investigació.
El conseller ha insistit a remarcar que l'estat d'alarma decretat per combatre el coronavirus "no permet la vulneració del dret de vaga", un dret fonamental i, per aquest motiu, el Departament que dirigeix investigarà "fins al final" les irregularitats que denuncien els sindicats. "L'Autoritat Laboral serà dura i estricta perquè es compleixi amb la normativa i no s'incompleixi cap dret", ha dit.