Inditex va registrar un benefici positiu durant el tercer trimestre del seu exercici fiscal 2020-2021 de 866 milions d'euros, la qual cosa suposa un descens del 26% respecte al mateix període del 2019. De totes maneres, amb les dades del tercer trimestre la companyia deixa enrere els 'números vermells' del primer semestre fiscal, període en el qual es va anotar unes pèrdues de 195 milions d'euros en un context marcat per l'impacte de la Covid.
El benefici acumulat durant els nou primers mesos del 2020 és de 671 milions d'euros, un 75% inferior al d'un any abans, que es va situar en 2.720 milions d'euros. Les vendes del grup en els nou primers mesos de l'exercici 2020 van assolir els 14.085 milions d'euros davant els 19.820 de l'exercici 2019.
Restriccions i resultats
Inditex ha destacat que en el tercer trimestre la recuperació des del mes de març és "patent". Tot i això, les vendes han estat de 6.052 milions d'euros, davant dels 7.000 milions del 2019, fet que suposa un descens del 14% respecte a un any abans i del 10% a tipus de canvi constant.
Durant aquest tercer trimestre, el 5% de les botigues es van mantenir tancades i el 88% van tenir limitacions significatives d'espai, horaris o aforament. Al novembre, un 21% de les botigues del grup han estat tancades i actualment es troben temporalment tancades el 8%, mentre que un 10% addicional tanquen durant els caps de setmana. A més, segons la companyia, un nombre significatiu de botigues mantenen restriccions rellevants en aforament, limitacions d'espai i horaris d'obertura.
Malgrat aquests condicionants, les vendes a tipus de canvi constant el mes de novembre van assolir el 81% de l'any anterior, mentre que de l'1 al 10 de desembre suposen ja el 87%.
Les vendes online, per la seva banda, han mantingut en tot aquest període un "molt bon comportament" i durant els primers nou mesos de l'exercici han crescut un 75% a tipus de canvi constant respecte al mateix període de l'any anterior, el 76% en el tercer trimestre.
En els primers nou mesos, el marge brut es va mantenir en un 58,0% sobre les vendes, davant del 58,2% del mateix període del 2019, gràcies a la gestió del model de negoci.
Màxims històrics de generació de caixa
El benefici operatiu (Ebitda) va assolir els 3.334 milions d'euros en els nou primers mesos, davant dels 5.702 milions d'un any abans, i el benefici d'explotació (Ebit) es va situar en 946 milions, per sota dels 3.548 milions d'un any abans. El primer trimestre va incloure una provisió per a la integració digital de botigues.
Així mateix, la companyia ha destacat que la "forta" generació de caixa en el trimestre té un reflex directe en la posició financera neta, que es va incrementar un 7% i assoleix el seu màxim històric, 8.265 milions d'euros.
El president d'Inditex, Pablo Isla, ha destacat que els resultats són conseqüència directa d'una gestió "molt eficient" en totes les àrees de la companyia, amb una coordinació precisa entre tots els estadis del seu model —disseny, producte, fabricació, logística, botigues i online.
"Són també un reconeixement a la capacitat diària per reaccionar i adaptar-se a un entorn difícilment previsible, i a l'aposta irrenunciable per oferir la millor qualitat de producte i de servei", ha ressaltat.