L'informe més recent de PwC sobre la indústria d'Entreteniment i Mitjans de Comunicació (E&M) a Espanya ressalta la importància crítica d'aquest sector per a l'economia nacional i la imperiosa necessitat de formar nous professionals qualificats; així com potenciar les escoles i universitats especialistes. Amb una projecció de creixement que portarà al sector a assolir els 35.011 milions d'euros el 2027, la indústria de l'entreteniment està posicionada com un motor econòmic fonamental.

L'estudi de PwC destaca que, a mesura que el sector del nou entreteniment continua la seva expansió, la demanda de talent especialitzat en àrees com a producció digital, gestió d'esdeveniments en viu i desenvolupament de tecnologies emergents és més alta que mai.

Les institucions de Formació Professional (FP) i les universitats tenen un paper crucial en la preparació d'aquests professionals, adaptant els seus currículums per incloure habilitats i coneixements en tecnologies avançades i gestió de mitjans digitals. Existeix una escassa oferta formativa apta perquè les noves generacions poden estudiar i accedir a la nova demanda, i assegurar-se una professió d'èxit amb uns nivells salarials comparables a enginyers i programadors.

L'oferta es concentra a Madrid amb 3 centres especialitzats, segons fonts del sector: The Core, l'escola superior d'audiovisuals, del Grup Planeta, integrada al Madrid Content City, com a hub de producció de Netflix, Sequoia i Atresmedia; així com ECAM, TAI i UTAD.

La digitalització i la integració de la Intel·ligència Artificial (IA) estan transformant el panorama de l'entreteniment, creant oportunitats i desafiaments únics. Segons l'informe, és essencial que les institucions educatives ofereixin programes actualitzats que reflecteixin les necessitats canviants del mercat. La formació en IA, realitat virtual (RV), i producció de contingut digital no només és necessària per mantenir la competitivitat del sector, sinó que també obre la porta a carreres ben remunerades i amb alta demanda.

PwC assenyala que, per a 2027, les professions relacionades amb l'entreteniment no només seran algunes de les més ben pagades, sinó que també seran fonamentals per sostenir el creixement econòmic del país. Rols en desenvolupament de videojocs, gestió d'esdeveniments en viu i producció audiovisual digital són exemples d'àrees on es preveu un augment significatiu en la demanda de professionals capacitats.

L'informe també emfatitza la importància d'una col·laboració estreta entre la indústria de l'entreteniment i les institucions educatives. Les empreses del sector han de treballar conjuntament amb les universitats i centres d'FP per desenvolupar programes que preparin els estudiants amb les habilitats pràctiques i teòriques necessàries per al mercat laboral. Aquest enfocament col·laboratiu assegura que els graduats no només estiguin a punt per ingressar a la indústria, sinó que també puguin contribuir de manera efectiva a la innovació i al creixement continu del sector.

La formació de nous professionals qualificats és, per tant, una prioritat per garantir que la indústria de l'entreteniment pugui continuar sent un pilar econòmic a Espanya. Amb el compromís adequat de les institucions educatives i la indústria, Espanya pot liderar a la producció de talent especialitzat, assegurant un futur prometedor i sostenible per al sector de l'entreteniment.

La nova indústria de l'entreteniment, que està ara formant-se, és vital per a l'economia espanyola, i la formació de nous professionals qualificats és essencial per al seu creixement continu. La col·laboració entre empreses i centres educatius és clau per preparar a la pròxima generació de professionals que impulsaran la innovació i l'èxit en aquest sector dinàmic i en constant evolució.