La indústria làctia ha anunciat que es veu "abocada" a haver de suspendre la seva activitat a partir d'aquest dijous. Així ho ha manifestat la Federació Nacional d'Indústries Làcties (Fenil) en un comunicat, en el qual detallen que aquesta paralització és conseqüència de la vaga de transport que va començar el passat dilluns. Aquesta vaga estaria causant, per exemple, que a moltes fàbriques s'hagi vist interromput el subministrament dels productes que necessiten per poder elaborar els làctics. També afecta el trasllat del producte acabat a les cadenes de distribució, un fet que ha provocat l'anul·lació de la capacitat d'envasar, emmagatzemar i gestionar aliments "altament peribles i essencial per al consum diari".
L'organització assenyala que aquesta paralització està "comportant conseqüències socials, econòmiques i mediambientals inevitables" perquè "suposarà la suspensió de la recollida de la llet en explotacions ramaderes a partir de dijous i, sobretot, es posa en risc l'abastiment de productes nutricionalment bàsics en l'alimentació de les persones, com són la llet i els làctics". La Fenil —integrada per més de 60 empreses del sector i que representen, en el seu conjunt, el 95% de la producció de productes làctics a Espanya— considera que aquesta situació és fruit del "desemparament i la impotència dels transportistes" davant l'actuació dels "mal anomenats piquets informatius, que han bloquejat la seva activitat". En aquest sentit, la indústria làctia sosté que aquest escenari només arribarà a la seva fi "si es garanteix el dret a la mobilitat i a la seguretat dels transportistes que no s'han adherit a la vaga", així com el fet que "s'evitin conflictes d'ordre públic a les carreteres espanyoles, una circumstància conjugable amb el respecte al dret de vaga".
Mercabarna també alerta que la vaga de transportistes els afecta
Aquest dimecres, l'Associació d'Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona (AGEM), que agrupa 150 companyies hortofructícoles de Mercabarna, ha avisat que la vaga dels transportistes ja està causant els primers efectes, com pot ser la reducció de la distribució de determinats productes. Al llarg de la jornada d'avui, han explicat, s'ha reduït notablement el nombre de camions amb fruites i hortalisses que venen de diversos punts d'Espanya, especialment del sud. L'AGEM afirma en un comunicat que "aquesta circumstància, si bé no provocarà un desproveïment generalitzat al mercat majorista, sí que tindrà afectacions en determinats aliments com les albergínies, els pebrots, els carbassons i les maduixes". En el si de l'entitat també preocupa que aquesta vaga es pugui allargar i pugui causar una pèrdua significativa de collites.
La Plataforma per a la Defensa del Sector del Transport de Mercaderies va iniciar una aturada aquest dilluns per protestar contra l'alt preu del combustible. La mobilització, però, no compta amb el suport de les principals patronals del sector. El missatge dels protestants és contundent: denuncien les "condicions laborals inadmissibles" que pateixen. Tot i que no compten amb representació dins de l'òrgan de diàleg que hi ha amb el govern espanyol, han enviat una carta al Ministeri de Transports amb les seves reivindicacions: plantegen la prohibició de la contractació de serveis de transport per sota dels costos d'explotació i la de la càrrega i descàrrega per part dels conductors i autònoms que facin la conducció dels seus vehicles.