L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha començat avui la campanya per rastrejar milions de telèfons mòbils a tot l'estat espanyol, en col·laboració amb les principals companyies telefòniques: Telefónica, Vodafone i Orange. L'organisme públic seguirà els moviments i desplaçaments dels espanyols durant els propers tres dies, des d'avui, 18 de novembre, fins el 21 de novembre, amb l'objectiu de recollir dades sobre els moviments típics dels ciutadans en els dies laborables. Més endavant, es farà una altra campanya similar per veure els moviments i els llocs preferits dels espanyols en època de vacances.
D'entrada, l'INE ha demanat a les tres operadores que li proporcionin la informació dels mòbils en àrees de 15.000 habitants de mitjana. Alhora, l'organisme assegura que la informació és anònima, si bé les dades que es transmeten són sobre la posició dels mòbils, però no sobre els noms dels titulars de la línia.
La informació es recollirà entre la mitjanit i les sis del matí per saber el lloc de residència; i entre les nou del matí i les sis de la tarda s'examinaran els fluxos de persones per esbrinar en quins llocs treballen o estudien. Després, les companyies telefòniques agregaran les dades i les serviran a l'INE.
Més endavant, passada aquesta primera fase de tres dies basada en les jornades laborables, l'INE també pretén saber els desplaçaments i moviments en període de vacances. És per aquest motiu que reprendrà el rastreig el dia 24 de novembre, el 5 de desembre, el 20 de juliol i el 15 d'agost.
Com esquivar el rastreig?
Aquesta pràctica, tot i les queixes, no és pas il·legal, i el que procura és evitar les entrevistes personals, que és un sistema més lent i ferragós. Amb tot, diverses organitzacions i associacions de consumidors han mostrat la seva disconformitat i han mirat de trobar maneres per evitar el rastreig. Com es pot fer? N'hi ha diverses.
D'entrada, la més fàcil i efectiva és apagar el mòbil o posar el mode avió. Els tècnics expliquen que desactivar la localització del telèfon no serveix per evitar el rastreig ja que la informació no es recull a través de satèl·lits, sinó que va per les cel·les de mòbil. D'aquesta manera, amb el wifi no es controla la posició del telèfon.
Una altra manera és depenent de l'operadora a la qual l'usuari estigui abonat. En el cas de Telefònica (Movistar), hi ha poca cosa a fer, si bé és l'única companyia que no permet a l'usuari triar si vol que se cedeixin les seves dades a tercers. D'altra banda, en el cas d'Orange o Vodafone, es pot demanar directament a la companyia que les dades no se cedeixin a tercers. En el cas de Vodafone, que inclou també la operadora Lowi, es pot fer directament des de l'aplicació. En el cas d'Orange, es pot enviar un mail demanant la no cessió de dades a l'adreça orangeproteccion.datos@orange.com.
Per últim, Orange no ha explicat encara si en l'estudi s'hi inclouen les altres marques associades com són Jazztel, Simyo o Amena, que pertanyen al mateix grup. D'altra banda, els abonats del grup MásMóvil, que inclou Yoigo, PepePhone, Lebara y LlamaYa o del grup Digi, no estan inclosos en l'estudi, per la qual cosa no han de patir per les seves dades.