L'economia espanyola va créixer un 1,1% en el segon trimestre de l'any, tornant així a valors positius després d'haver registrat en el primer trimestre un retrocés del 0,6% a causa de l'impacte de la tercera onada de la covid i la borrasca Filomena, segons les dades de la Comptabilitat Nacional publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Aquest creixement trimestral de l'1,1% és 1,7 punts inferior a la dada avançada per l'organisme estadístic a finals de juliol, quan va avançar un augment del PIB del 2,8% per al període abril-juny, afectat per la tercera onada de la covid.
En taxa interanual, el PIB es va disparar un 17,5% després de l'aturada patida el 2020 i en el primer trimestre d'aquest any per l'impacte de la pandèmia. Aquesta taxa és 21,7 punts superior a la del primer trimestre i és la més elevada de la sèrie històrica, encara que es troba 2,3 punts per sota de l'estimada inicialment per l'INE (19,8%).
La demanda nacional va sumar 17,3 punts al PIB interanual, xifra 20,3 punts superior a la del primer trimestre i la més alta de la sèrie, mentre que la demanda externa va tenir una aportació de dues dècimes, 1,4 punts més que en el trimestre anterior.
L'INE explica que en l'avançament de dades del segon trimestre publicat a finals de juliol la majoria dels indicadors sobre l'evolució econòmica del trimestre oferien resultats fins al maig. Els resultats publicats aquest dijous per Estadística ja incorporen tots els indicadors estadístics que marquen l'evolució econòmica del segon trimestre, incloent-se a més les sèries revisades des del primer trimestre de 2018.
Les complicacions per la pandèmia
"En l'anàlisi de les revisions dels agregats macroeconòmics sobre els resultats avançats s'ha de tenir present la dificultat inherent al mesurament de la conjuntura a la que ens venim enfrontant des del primer trimestre de 2020. És un període de grans i ràpids canvis en l'evolució a curt termini de l'activitat econòmica que, tant pel seu origen com per la seva magnitud, suposen un desafiament estadístic sense precedents", assenyala l'INE.
Es confirma la recuperació en el segon trimestre
Per la seva part, el Ministeri d'Assumptes Econòmics i per a la Transformació Digital ha destacat en un comunicat que, encara que la revisió de l'INE suposa un menor creixement en el segon trimestre respecte a l'estimació preliminar, "els indicadors mostren que economia ha començat a recuperar-se des de març i està evolucionant de menys a més en els últims mesos".
Després de subratllar la dificultat de realitzar previsions en un context d'"elevada volatilitat" per la pandèmia, el Departament que dirigeix Nadia Calviño ha destacat que, per primera vegada des de l'arribada del Covid, el PIB mostra una taxa interanual positiva, del 17,5%, que atribueix a les mesures adoptades per protegir el teixit productiu i l'ocupació, de la qual ressalta el seu dinamisme.
De fet, segons les dades de l'INE, l'ús de l'economia, en termes d'hores treballades, va créixer un 4% en el segon trimestre respecte al trimestre anterior. Aquesta taxa és de menor magnitud en el cas dels llocs de treball equivalents a temps complet (del 0,0%, el que suposa 1 punt menys que en el primer trimestre) a causa de l'augment que s'observa en la jornades mitjanes a temps complet (4%).
En termes interanuals, les hores treballades es van incrementar un 29,5%, taxa 32,2 punts superior a la del primer trimestre. Els llocs equivalents a temps complet van augmentar un 18,9%, 21,3 punts menys que en el primer trimestre, el que suposa un increment de 2,8 milions de llocs de treball equivalents a temps complet en un any.
El consum creix menys de l'esperat
La revisió del PIB del segon trimestre respecte a les dades avançades ha afectat sobretot alguns sectors econòmics (serveis i indústria manufacturera) i també el consum privat.
En concret, el consum de les llars va augmentar en el segon trimestre un 4,7% respecte al trimestre anterior, tornant així a taxes positives, si bé aquest creixement és dues dècimes inferior a l'estimació inicial. Per la seva part, la despesa pública va accelerar cinc dècimes el seu creixement intertrimestral, fins al 0,9%, una dècima per sobre de l'avançat a finals de juliol.
La inversió, per la seva part, va retrocedir un 2,2% entre abril i juny després de tres trimestres en xifres positives, amb caigudes del 4,3% en el cas de la inversió en maquinària i béns d'equipament (+5,2% en el trimestre anterior) i de l'1,5% en la inversió en habitatge, taxa que s'ha moderat davant la registrada en el primer trimestre (-3,1%).
Les exportacions i les importacions van accelerar en el segon trimestre el seu ritme de creixement trimestral fins al 0,9% i el 4,2%, respectivament, en contrast amb els avenços del 0,3% i del 0,4% del període gener-març.