Inetum assenyala al seu informe de 'Ciberseguretat 2024' que aquest any s'espera un increment significatiu en els atacs cibernètics a nivell mundial. Sectors estratègics com el governamental, tecnològic, energètic i d'infraestructures crítiques estaran en la mira dels ciberdelinqüents, que recorreran a mètodes cada vegada més sofisticats com el 'programari segrestador' i els atacs de denegació de servei (DoS) per causar l'impacte més important i obtenir beneficis econòmics substancials.

Indica que els atacs cibernètics han evolucionat ràpidament, aprofitant tecnologies avançades per evadir les defenses tradicionals i augmentar la complexitat dels riscos. Per això, Inetum emfatitza la necessitat d'enfortir les estratègies de protecció digital i adaptar-se als nous desafiaments de seguretat.

"En un context d'amenaces en constant evolució, és imprescindible que les organitzacions reforcin les seves capacitats de ciberseguretat i adoptin una estratègia preventiva amb un enfocament col·laboratiu. La protecció d'infraestructures crítiques i dades sensibles ha de ser una prioritat per a governs i empreses el 2025", assenyala Lucas Ferrero Ramos, director de la Unitat de Negoci SOC, Ciberseguretat i Identitat Digital d'Inetum.

Per minimitzar els riscos i garantir la seguretat de les organitzacions, Inetum proposa una sèrie de mesures prioritàries, com el reforç de defenses en sectors estratègics incrementant la inversió en mesures de seguretat específiques per protegir infraestructures crítiques i sectors vulnerables; incorporar Intel·ligència Artificial i 'machine learning' per a la detecció primerenca d'amenaces; fomentar la cooperació mitjançant plataformes i xarxes nacionals de Centros d'Operacions de Seguretat (SOC); l'estratègia de Threat Hunting, que implica un monitoratge i anàlisi contínua de tàctiques i tècniques dels atacants, és fonamental per prevenir incidents; i la formació constant del personal en tots els nivells de l'organització és essencial per reduir els riscos de vulnerabilitats internes.