Són temps d'incertesa. La inflació en màxims històrics, l'augment dels preus de l'energia i el deute són indicadors d'allò que ha de venir. Encara que resultin efectives per controlar l'IPC a curt termini, l'economista català Santiago Niño Becerra creu les mesures impulsades des de la Unió Europea i els Estats Units portaran, al seu torn, nous problemes sense precedents. Per al catedràtic, la clau per entendre-ho es troba en la robotització de la força de treball. Així ho ha expressat en una sèrie de tuits compartits a la xarxa social Twitter, on ha predit que si bé "la inflació caurà" gràcies a l'"increment de la robotització", "l'excedent de l'oferta de treball augmentarà" i desencadenarà una llarga crisi de "desigualtat" a l'espera del "nou model" econòmic que a parer seu s'implantarà.
La inflació caurà... però a quin cost?
Per a Niño Becerra, les empreses tractaran en un futur pròxim de fer front a la caiguda generalitzada de la demanda a través de la robotització de la mà d'obra, tot fixant l'objectiu en "assolir una competitivitat diferencial". Segons el catedràtic, això farà que la inflació decaigui, tot i que també arrossegarà altres qüestions per al futur. En la primera piulada, Niño Becerra cita les recents declaracions d'Isabel Schnabel, consellera del Banc Central Europeu i Jerome Powell, president de la Reserva Federal dels Estats Units, sobre les penúries que hauran de passar les famílies a les portes de la recessió econòmica. En el segon tuit, el doctor en economia detalla que, a mesura que la tecnologia substitueix els humans a la feina, pujarà "l'excedent d'oferta de treball". Això, al seu torn, provocarà que els ciutadans comptin amb menys ingressos (i, per tant, gastin menys) i que hagin de dependre encara més en les ajudes públiques, fet que posarà encara més pressió sobre els "elevadíssims" nivells de deute públic. Tot plegat es dona en un context sociopolític on l'Estat "està en retrocés" i segons el qual el sistema actual es veu abocat a un "quadre transitori", que culminarà amb "la posada en marxa del nou model" econòmic.
El nou model i una dècada de crisi
En la tercera piulada, l'economista català matisa, tot citant el president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre de Bèlgica, Alexander De Croo, un canvi radical en el sistema econòmic. Un cop superat el moment actual de "desigualtat creixent" i la gran concentració de capital en molt pocs individus que també va "en augment", Niño Becerra confia que la transició que ha descrit en el tuit anterior suposarà la fi d'aquesta fase del capitalisme, "la fi de l'abundància" per als països que fins ara gaudien d'estabilitat, i que patiran greus problemes com ara el desabastiment d'energia, entre altres coses que es donaven per segures fins a la data, durant almenys 5 o 10 anys.