L'economia europea evidencia, cada vegada més, els efectes que està comportant la guerra a Ucraïna. Des de l'inici de 2022, la inflació dels preus està experimentant un auge que, ara com ara, sembla que no té aturador. De fet, a Alemanya —la coneguda com a locomotora d'Europa— ja avisen que veuen molt probable entrar en recessió quan acabi l'any i, a més, consideren que aquesta crisi econòmica pot ser més llarga del que esperaven. Aquesta sensació és la que impera a la zona euro, que ha constatat com aquest mes de juliol ha trencat tots els registres que hi havia fins al moment de taxa d'inflació interanual. Concretament, la xifra ha arribat al 8,9%, percentatge sense precedents i que es tradueix en l'encariment de preus més elevat de tota la sèrie històrica als països que tenen l'euro com a moneda. Això suposa quadruplicar el tant per cent d'estabilitat que té fixat el Banc Central Europeu, que és del 2%.
Si donem una ullada als estats membres de la Unió Europea, en el seu conjunt, la taxa d'inflació interanual s'ha disparat fins al 9,8%, una altra quantia que suposa un rècord històric. Són dues dècimes més que la xifra registrada al juny (9,6%), segons dades d'Eurostat. En comparació amb el Regne Unit, els percentatges són més baixos, ja que el país governat per Boris Johnson va marcar un 10,1% d'inflació el mes de juliol. Paradoxalment, tant els països de la zona euro com els de la UE han presentat un encariment de preus més gran que els Estats Units (8,5%). El país nord-americà ha aconseguit baixar la inflació del juny (9,1%).
El que més ha pujat de preu són els serveis (3,7% al juliol quan al juny va ser un 3,4%) i els béns industrials (4,5% al juliol; 4,3% al juny). En canvi, dona una petita treva els increments del preu de l'energia (39,6% al juliol; 42% al juny) i dels aliments frescos (11,1% al juliol; 11,2% al juny). Si s'exclou l'impacte de l'energia, la taxa d'inflació interanual de la regió euro es queda en un 5,4%, mentre que si també s'elimina l'efecte dels preus dels aliments frescos, l'alcohol i el tabac, aquest percentatge és del 4%.
16 dels 27 països de la Unió Europea, amb una inflació per sobre del 10%
Durant el mes de juliol, va haver-hi 16 dels 27 països que integren la Unió Europea que van presentar una inflació de doble dígit, és a dir, que superaven el llindar del 10%. En el cas dels 19 estats que operen amb l'euro com a moneda, són 10 els que també van situar-se per sobre de la xifra anteriorment esmentada. Els creixements més notoris es van produir a Estònia (23,2%), Letònia (21,3%) i Lituània (20,9%). Seguidament, en el cas de la Unió Europea, trobem a la República Txeca (17,3%), Bulgària (14,9%), Hongria (14,7%), Polònia (14,2%), Romania (13%) i Croàcia (12,7%). També figuren en aquest rànquing de països que han registrat un encariment de preus per damunt del 10% Eslovàquia (12,8%), Eslovènia (11,7%), Països Baixos (11,6%), Grècia (11,3%), Espanya (10,7%), Xipre (10,6%) i Bèlgica (10,4%). Altrament, els tres estats amb una inflació més baixa van ser França (6,8%), Malta (6,8%) i Finlàndia (8%).