L'Índex de Preus de Consum (IPC) manté la seva tendència alcista registrada en els últims mesos. Al novembre va pujar un 0,3% a Espanya en relació amb el mes anterior i va elevar la taxa interanual fins al 5,5%, una dècima per sobre de la taxa d'octubre, i va arribar al nivell més alt en 29 anys, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La taxa interanual de l'IPC registrada al novembre és una dècima inferior a l'avançada a finals del mes passat per l'INE (5,6%). Amb la dada interanual del novembre, el més elevat des del setembre del 1992, l'IPC encadena l'onzena taxa positiva consecutiva.

En el cas de Catalunya, l'IPC va pujar tres dècimes respecte a octubre, i es va situar en el 5,3%, una dècima per sobre de la registrada el mes anterior. Catalunya és la quarta comunitat amb la taxa interanual més baixa, amb el mateix increment que la Comunitat de Madrid i la Regió de Múrcia, i només per davant de les Canàries (4,6%), el País Basc (5,1%) i Astúries (5,2%).

Aliments i carburants

Els preus en la categoria d'alimentació i begudes van repuntar un 3,3% en comparació amb el novembre del 2020, un punt i mig per sobre de la xifra observada a l'octubre. No obstant això, els factors que continuen pesant més en la pujada interanual de la inflació són els capítols d'habitatge (en què s'inclou la despesa a la factura de la llum i el gas) i de transport (que agrupa els combustibles), amb alces del 16,8% i del 13,5%, respectivament.

Concretament, entre el novembre del 2021 i el mateix mes de l'any anterior els augments de preus més importants es van registrar en combustibles líquids (62%), electricitat (46,7%), hidrocarburs com el butà o el propà (33,6%), gasoil (32,8%), altres olis (32,2%) i la gasolina (29,4 %), d'acord amb l'INE. En canvi, la baixada més gran es va produir en la categoria de peatges, aparcaments i parquímetres, amb una caiguda del preu d'aquests serveis del 22,5%, i després la telefonia mòbil (5,3%) i altres suports informàtics (3,4%).

Disparat des del març

La tendència a l'alça de l'IPC es va moderar respecte als mesos anteriors, ja que va començar en el 0,5% al gener, es va mantenir sense canvis al febrer i des d'aleshores es va disparar, de l'1,3% al març al 2,2% a l'abril; al 2,7% al maig; al 2,7% al juny; al 2,9% al juliol; al 3,3% a l'agost; al 4% al setembre, i al 5,4% a l'octubre. En tot el 2021 —del gener al novembre—, els preus acumulen un augment del 5,3%.

Impacte en les pensions

Aquesta taxa del 5,5% serveix a més per calcular quant pujaran les pensions contributives el 2022. Ho faran prop d'un 2,5%, a causa de la nova fórmula de revalorització recollida en el projecte de llei de reforma de les pensions, en la qual es té en compte l'IPC interanual de la mitjana de dotze mesos (del desembre de l'any anterior al novembre de l'exercici en vigor). Per la seva part, les pensions mínimes i no contributives augmentaran un 3% l'any que ve. Això també tindrà impacte en els salaris, que de moment estan creixent per sota de l'IPC.

 

Imatge principal, L'electricitat, el gas i els carburants, claus en l'increment de l'IPC al novembre / Efe