La inflació sembla no tenir aturador i aquest mes de juliol l'IPC ha escalat fins al 10,8% una xifra que no vèiem des del setembre 1984, és a dir el màxim en els últims 38 anys, segons les dades avançades de l'IPC publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els principals causants d'aquesta nova pujada han estat els aliments i les begudes no alcohòliques i l'electricitat, que fa un any va abaixar els preus. Per contra, a diferència dels últims mesos el preu dels carburants ha baixat, però sense impedir que el global dels preus s'hagi contagiat. Un altre fet preocupant és que la inflació subjacent, és a dir descomptant l'energia i els aliments no elaborats, també ha tornat a augmentar aquest juliol fins al 6,1%, que de confirmar-se seria la taxa més alta des del gener de 1993.
D'aquesta manera, la inflació encadena tres mesos consecutius d'ascensos en la seva taxa interanual després que a l'abril es moderés 1,5 punts de cop, fins al 8,3%. Després, al maig, va escalar fins al 8,7% i al juny va superar els temuts dos dígits (10,2%), alguna cosa que es torna a repetir al juliol. Pel que fa a la taxa mensual, al juliol es va registrar una taxa de -0,2% respecte al juny, segons l'indicador avançat de l'IPC.
Des del govern espanyol, concretament des del Ministeri d'Economia, consideren que la inflació "és un fenomen global i una de les principals conseqüències de les tensions geopolítiques", que estan generant "un increment continuat dels preus de l'energia, especialment del gas, i també dels aliments". Ara bé, tot i que aquesta afirmació és certa, cal recordar que a Espanya la inflació manté la senda alcista que va començar el març de 2021 i que només va quedar interrompuda al gener, quan es va moderar 4 dècimes fins al 6,1%, i el mes d'abril, quan va baixar un punt i mig, fins al 8,3%, si excloem aquests dos mesos la resta són pujades ininterrompudes fins aquest 10,8%.
Pel que fa a l'evolució mensual, els preus de consum van baixar el 0,2% respecte a juny, segons aquest indicador avançat. En el cas de l'índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA), que permet fer comparacions amb altres països europeus, se situa en el 10,8%, vuit dècimes superior a la registrada el mes anterior, igual que l'índex general.
La dada del juliol, haurà de ser confirmada per l'INE a mitjan mes que ve, però de moment tot apunta que superarà el pic aconseguit el mes de juny passat quan l'IPC es va situar en el 10,2%, el seu nivell més alt des de 1985.