El problema de la pujada de preus no només està afectant els Estats europeus. A l'altra costa de l'Atlàntic, als Estats Units, la situació és més o menys la mateixa i aquest dimarts l'Oficina d'Estadístiques Laborals ha publicat que la taxa interanual d'inflació als EUA es va situar al març al 8,5%, sis dècimes per sobre de la registrada al febrer, i suposa la major en 40 anys. El que vol dir que des del desembre de 1981 no es veia una pujada interanual tan gran, que aquest cop ha estat provocada per l'encariment de l'energia, els aliments i l'habitatge. En aquesta línia, la taxa intermensual dels preus de consum  respecte al mes de febrer ha estat de l'1,2%.

Si mirem els preus de l'energia, que inclouen gasolina, cru, electricitat i gas natural, han pujat en els últims dotze mesos un 32%, empesos per l'encariment del cru (70,1%), mentre que la gasolina ha pujat un 48%. Quant a la pujada mensual, els preus de consum energètic van pujar al març un 11% respecte als de febrer, segons aquesta estadística.

Els preus dels aliments, per part seva,han pujat un 8,8% en un any, especialment els relatius a compres en el supermercat, que van augmentar un 10%, mentre que els del menjar en restaurants s'han incrementat en un 6,9%. Si s'exclouen els preus d'aliments i combustibles, que són els més volàtils, la inflació subjacent ha estat del 6,5% en taxa interanual. El preu de l'habitatge, un dels quals que més pes té en el càlcul de la inflació subjacent, ha pujat  un 5% en un any, i el seu increment mensual ha estat del 0,5%.

El Govern dels Estats Units ja va alertar aquest dilluns que la dada d'inflació anava a ser "extraordinàriament elevada" i va culpar d'això fonamentalment a la invasió russa d'Ucraïna. En una roda de premsa, la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, es va referir en tot moment a l'alta inflació com "la pujada de preus de Putin" i a la invasió d'Ucraïna que el seu país va començar el passat 24 de febrer. Els preus, no obstant això, ja estaven disparats als Estats Units abans que Rússia iniciés la invasió d'Ucraïna.

L'IPC es dispara al 9,8%

Per altra banda, cal recordar que l'IPC avançat del mes de març, a falta que aquest dimecres coneguem les dades definitives, va pujar més de dos punts, fins al 9,8%, el que va suposar el seu valor més alt en 37 anys, concretament des de maig de 1985. Amb la dada de març, l'IPC interanual encadena la seva quinzena taxa positiva consecutiva a Espanya. Segons l'INE, l'augment de l'IPC interanual de març fins al 9,8% es deu a les pujades "generalitzades" en la majoria dels seus components, entre les quals destaquen el repunt dels preus de l'electricitat, els carburants i els aliments i begudes no alcohòliques, majors al març d'enguany que en el mateix mes del 2021. En el tercer mes del 2022, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 3,9% en taxa mensual.