L'Índex de Preus de Consum (IPC) va disminuir set dècimes al setembre en relació amb el mes anterior i va retallar de cop la taxa interanual 1,6 punts, fins al 8,9%, baixant dels dos dígits després d'haver encadenat tres mesos consecutius per sobre del 10%, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'organisme ha rebaixat així la dada que va avançar a finals del mes passat, quan va estimar un IPC del 9%. També ha millorat una dècima el descens mensual avançat, des del –0,6% al –0,7%. La dada del setembre és 1,9 punts inferior al pic assolit el mes de juliol passat, quan l'IPC es va situar en el 10,8%, el nivell més alt des del setembre del 1984. Amb aquesta moderació d'1,6 punts, la inflació suma dos mesos consecutius de descensos en la taxa interanual després que a l'agost baixés tres dècimes, fins al 10,5%.

I Catalunya?

L'IPC creix un 8,5% interanual a Catalunya al setembre i cau un 0,8% respecte a l'agost, quatre dècimes menys que en el conjunt de l'Estat. Malgrat tot, la dada respecte fa un any és pijtor. L'IPC va pujar un 8,5% al ​​setembre respecte el 2021, és a dir, 1,7 punts menys del registrat a l'agost, i la taxa intermensual va disminuir un 0,8%, segons dades fetes públiques aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE ).

La taxa interanual de Catalunya (8,5%) se situa per sota de la mitjana a Espanya (8,9%), que per dalt està liderada per Castella-la Manxa (10,6%), Castella i Lleó (10%), Navarra (9,8%) i La Rioja (9,7%).

Baixada interanual: els motius

Segons l'INE, la moderació de l'IPC interanual fins al 8,9% és deguda, principalment, a la baixada dels preus de l'electricitat i dels carburants. De fet, el grup d'habitatge va moderar més de 10,5 punts la taxa interanual, fins al 14,2%, a causa de l'abaratiment de l'electricitat. Per la seva banda, el grup de transports va retallar la taxa interanual més de dos punts, fins al 9,4%, pel cost més baix dels carburants i dels serveis de transport.

A l'extrem contrari, al setembre van tornar a pujar els preus dels aliments. La seva taxa va avançar sis dècimes, fins al 14,4%, la més alta des del començament de la sèrie, el gener de 1994. Destaca, especialment, l'encariment dels llegums i les hortalisses, la carn, i la llet, el formatge i els ous. Sense tenir en compte la rebaixa de liimpost especial sobre l'electricitat i les variacions sobre altres impostos, l'IPC interanual va arribar al setembre al 9,3%, quatre dècimes per sobre de la taxa general del 8,9%. Així ho reflecteix l'IPC a impostos constants que l'INE també publica dins d'aquesta estadística.

En l'últim any, la calefacció, l'enllumenat i la distribució d'aigua s'han encarit un 24,8%; els olis i greixos han elevat els preus un 23,8%; els ous són un 23,6% més cars; la llet costa un 25,1% més, i els cereals, un 22,3% més.

Lectura mensual

En termes mensuals (setembre sobre agost), l'IPC va registrar un descens de set dècimes, el seu retrocés mensual més important des del juliol del 2021, quan va baixar vuit dècimes. En comparació amb altres setembres, el descens de l'IPC el setembre d'aquest any és el més pronunciat aquest mes des de l'inici de la sèrie històrica el 1961.

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va baixar al setembre dues dècimes, fins al 6,2%, de manera que situa gairebé tres punts per sota de la taxa de l'IPC general. El novè mes del 2022, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la taxa interanual en el 9%, un punt i mig inferior a la registrada el mes anterior. Per part seva, la variació mensual de l'IPCA registra un descens de dues dècimes.

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.