Un informe policial datat el juliol del 2014 confirma les coaccions de la policia espanyola als germans Higini i Ramon Cierco, accionistes de la intervinguda Banca Privada d’Andorra (BPA), per aconseguir informació bancària de Jordi Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras en el marc de l’anomenada Operació Catalunya.
L'informe policial, avançat aquest divendres pel Diari d'Andorra, hauria vist la llum en el marc de la guerra d’informació que es manté al si de la policia espanyola per l’enfrontament entre els comissaris José Manuel Villarejo i Marcelino Martín Blas –que hauria permès la filtració de les converses entre Jorge Fernández i Daniel de Alfonso–. En ell es constata l’interès de la policia per aconseguir les dades bancàries dels Pujol a Andorra, tal com han denunciat recentment els germans Cierco, i es critica la seva “actitud reticent” a l’hora d’aportat aquesta informació.
De fet, l’informe especifica que “donades les greus dificultats que el procés d’identificació de comptes dels Pujol està propiciant, serà aconsellable continuar amb els contactes dels responsables del BPA –en al·lusió als germans Cierco i Joan Pau Miquel, conseller delegat– amb l’objectiu de millorar la fins ara actitud reticent a la col·laboració per aportar concreció del volum que són titulars”.
Banco Madrid, moneda de canvi
En el rerefons de l’operació s’hi troba la compra de Banco Madrid per part de la BPA, i el temor per part dels responsables de l’entitat andorrana de perdre la llicència per operar amb aquesta marca espanyola, una situació que va afavorir la intervenció policial espanyola en el marc de l’anomenada Operació Catalunya, destinada a embrutar el nom de polítics nacionalistes catalans per desestabilitzar el procés independentista. De fet, el mateix informe vincularia els Pujol amb la mateixa compra de Banco Madrid, que hauria estat possible gràcies a “una molt important injecció de capital de la mateixa família Pujol”.
El passat 18 d’agost, els Cierco van denunciar pressions i amenaces per part de la policia espanyola davant la batlle –jutgessa instructora del cas BPA–, Canòlic Mingorance, en qualitat d'inculpats en aquesta causa, després que el govern andorrà presentés una querella criminal contra diversos exdirectius de l'entitat per blanqueig de capitals.
Segons la declaració dels Cierco, el llavors president de BPA –Higini Cierco– va rebre al maig del 2014 –prèviament a l'expropiació del Banc que va tenir lloc el 10 de març del 2015– una trucada de l'agregat d'Interior a l'ambaixada d'Espanya a Andorra, Celestino Barroso, informant-lo que era convenient que es veiés amb unes persones a Madrid i col·laborés amb elles en el que li demanessin, o d'altra manera el banc "moriria". Aquesta persona seria el comissari Marcelino Martín Blas, excap d’Afers Interns del Cos Nacional de Policia i un dels noms que apareixen relacionats amb l'Operació Catalunya destapada pel comissari José Manuel Villarejo.
Ara, l’informe demostraria com la policia espanyola efectivament va collar els Cierco amb l’amenaça de la pèrdua de llicència del Banco Madrid.