En els últims anys, Espanya està sofrint un estrès hídric apressant a causa de l'emergència climàtica. La zona mediterrània o la conca del Guadalquivir han viscut recentment sequeres severes a conseqüència d'aquesta situació. No obstant això, en els últims 10 anys, només s'han executat el 30% de les inversions planificades. Per això, és necessari reforçar, a través de la col·laboració publicoprivada, les inversions necessàries per fer front a l'escassetat hídrica, ser més resilients i garantir, d'aquesta manera, el subministrament d'aigua per a les pròximes generacions. Aquestes són algunes de les conclusions de l'informe “Dèficit d'inversions en el cicle urbà de l'aigua a Espanya”, elaborat per l'Associació de Gestors Urbans de l'Aigua (AIGUA) en col·laboració amb la consultora PwC i presentat aquest matí a Madrid.

Segons l'informe, el cicle urbà de l'aigua necessita una inversió anual de 6.200 milions d'euros per a expandir, renovar i millorar la infraestructura i complir els objectius reguladors del sector. Entre les partides previstes, destaquen els 2.600 milions per actualitzar les infraestructures contemplades en els Plans Hidrològics, 550 milions en nova infraestructura no inclosa en aquests plans, 2.600 milions per renovar els actius existents i 450 milions per a adaptar els actius de depuració als nous requisits fixats en la revisió de la directiva europea.

 

AGUA, formada per 45 operadores del cicle urbà de l'aigua, alerta, a més, que la inversió en el cicle urbà de l'aigua a Espanya en el període que va del 2017 al 2022 ha aconseguit en mitjana uns 1.200 milions d'euros anuals, la qual cosa suposa un dèficit anual de 5.000 milions d'euros. Amb la finalitat de millorar el finançament de les infraestructures del sector, a través del seu informe, AIGUA proposa diferents mesures com la inclusió de partides específiques en les tarifes de l'aigua, canvis reguladors per flexibilitzar el model de les concessions o la creació d'un Fons Nacional de l'Aigua per finançar aquelles actuacions en les quals el finançament per mitjans convencionals sigui complicada. També es proposa la creació d'un ens regulador específic per al sector que doti d'independència i d'un major caràcter tècnic a la presa de decisions en el sector de l'aigua.

Així mateix, el PERTE de digitalització del cicle de l'aigua, que contempla una inversió de més de 3.400 milions d'euros sota el paraigua del fons Next Generation de la Unió Europea, pot contribuir a millorar les infraestructures del cicle urbà de l'aigua, però no n'hi ha prou. L'informe alerta que aquests fons Next Generation EU i el PRTR (Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya) tindran un impacte limitat en el sector de l'aigua a Espanya, insuficient per pal·liar el dèficit d'inversió, per la qual cosa AGUA afirma que la col·laboració publicoprivada es fa imprescindible per desplegar totes aquestes noves inversions necessàries per a garantir el servei que el sector presta a la societat.

 

Foto: Hilario Albarracín, president d'AGUA; Victoria Arnau, periodista i presentadora d'Antena3 Noticias; i Santiago Otero, soci d'estratègia de PwC

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!