L’ingrés mínim vital (IMV) ha beneficiat 34.813 llars a Catalunya aquest mes de juliol. Per tant, segons càlculs aproximats, unes 93.000 persones a Catalunya han rebut aquesta ajuda estatal que es va posar en marxa ara fa tot just dos anys. El diario.es ha informat que al voltant d’un milió de persones al conjunt del territori espanyol han obtingut l’IMV. A partir de les dades facilitades pel Portal de Transparència de l’Estat, el citat mitjà ha explicat que cada llar ha adquirit 528,5 euros de mitjana. Malgrat aquestes xifres, el govern espanyol s’ha proposat el repte de doblar els beneficiaris i assolir 2,3 milions de receptors i arribar a les 850.000 cases a tot l’Estat.
Les xifres de beneficiaris són inferiors a les que ha difós el Ministeri de la Seguretat Social, dirigit per José Luis Escrivá. En les seves declaracions i comunicats recullen que l'IMV ja arriba a 500.000 llars i 1,2 milions de persones. Tot i això, el Ministeri ha aclarit que les xifres que ha facilitat són “acumulades”. És a dir, de qui han rebut l'ajuda en els dos anys de vigència, no les persones que l'estan cobrant actualment. Una puntualització que no s'havia declarat fins ara. Des de la Seguretat Social han argumentat que el més adequat és anunciar la dada acumulada perquè la renda mínima estatal no és una finalitat en si mateix, sinó que l'aspiració és que l’ingrés mínim arribi a persones que ho necessiten i que abandonin l'ajuda quan milloren la seva situació.
L’ingrés mínim vital a Catalunya
Només l’1,14% del total d’habitatges de Catalunya han rebut l’IMV aquest mes de juliol. Barcelona és la província amb més llars, 22.597, però la zona amb el percentatge més baix: només l’1,0% del total han ingressat l’ajuda estatal. A Tarragona 5.384 llars, és a dir un 1,7%, han acollit l’ingrés. Girona, amb un 1,5% del total (4.364 cases), han cobrat l’IMV. Per últim, la província de Lleida només 2.468 llars (1,4%) han rebut l’ingrés mínim vital. En el conjunt de l’Estat, les províncies de Cadis (4,3%), Granada (3,9%) i Còrdova (3,8%) són les zones amb els percentatges més elevats de tot Espanya. Per contra, Sòria (0,9%) és la província amb el percentatge més baix. De fet, a aquesta zona només 350 llars han ingressat l’ajuda.
Pel que fa a la quantia mensual, els 22.597 habitatges de Barcelona han sumat 500 euros de mitjana mensuals, és a dir, per sota de la mitjana estatal. De fet, només Tarragona està per sobre de la província barcelonina, incrementant la quantitat fins als 506 € mensuals. La província de Girona tanca el podi català, ja que les 4.364 llars han ingressat de mitjana aquest juliol 491 euros mensuals. Per últim, Lleida on han rebut de mitjana 486 euros aquest juliol. Navarra amb 690 euros mensual és la província on més han ingressat els habitatges de mitjana i, seguidament, el territori de Madrid amb 620 euros de mitjana per llar aquest juliol.
No tothom sol·licita l’ingrés mínim vital
Una de les dades més xocants que posa de manifest l’estudi de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) és que hi ha 400.000 llars que tenen dret a la prestació de l’ingrés mínim vital que no el sol·liciten. És una dada sorprenent, però que també passa als països del nostre entorn. Les causes són variades: des de les dificultats que aquesta població es pot trobar a l’hora de fer la sol·licitud i el temps d’espera de la tramitació, fins a l’estigma i la pèrdua d’anonimat que suposa formular la sol·licitud. Cal tenir en compte que per formular la sol·licitud de l’IMV s’ha de presentar la declaració de la renda i també inscriure’s com a demandant de feina.