Institut Coordenades, a través del seu vicepresident executiu Jesús Sánchez Lambás, va instar les autoritats a adoptar "polítiques prudents i evitar la demonització" dels Habitatges d'Ús Turístic (VUT), que són un estàndard universal.

Segons el seu parer, les VUT no han de ser vistes "com un problema" per al sector turístic, sinó com "una part crucial d'un model més inclusiu i sostenible que beneficiï tant a l'economia local com als ciutadans". En un context on el turisme és essencial per a l'economia espanyola, l'Institut Coordenades demana "un debat madur i basat en dades".

Segons un recent informe d'EY, Espanya veurà la construcció de més de 800 nous hotels en els propers dos anys, concentrant la major part d'aquesta expansió en àrees urbanes i turístiques. "Això demostra que el problema no és la saturació turística 'per se', sinó la falta d'un model equilibrat que contempli tant hotels com VUT", va afirmar Sánchez Lambás.

Les VUT representen només l'1,4% del total d'habitatges a Espanya, d'acord amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE), i allotgen aproximadament dos de cada deu turistes, mentre que els hotels n'acaparen més del 80% de la demanda turística.

Malgrat aquestes xifres, les VUT han estat objecte "de crítiques poc solvents", especialment per part d'associacions com Exceltur, que les culpen de l'escalada de preus al mercat de lloguer. Tanmateix, Sánchez Lambás qüestiona aquestes acusacions, assenyalant que "no estan avalades per dades economètriques" i que "la veritable competència al mercat d'allotjament prové de l'expansió hotelera i no de les VUT".

A més, en un article d'opinió publicat en 'L'Economista' va ressaltar que les VUT aporten "beneficis significatius" al turisme i al PIB al diversificar l'oferta i distribuir els ingressos a través de múltiples zones i comunitats a Espanya, lluny de les concentracions urbanes habituals.

"Els habitatges d'ús turístic permeten a més ciutadans beneficiar-se del turisme, especialment en àrees rurals o menys freqüentades, on els grans hotels no solen tenir presència", va indicar Sánchez Lambás.

A més, va destacar que molts d'aquests habitatges són gestionats per propietaris locals, la qual cosa garanteix que una major part dels ingressos generats es quedi en les comunitats locals, donant suport al comerç i a l'economia local. "La regulació de les VUT ha de ser justa i clara, permetent la seva convivència amb els hotels per enfortir el teixit econòmic i social del país", va puntualitzar.

L'Institut Coordenades advoca per la complementarietat en les polítiques de turisme i rebutja regulacions inapropiades que puguin perjudicar tant els Habitatges d'Ús Turístic (VUT) com al sector hoteler.

Segons Sánchez Lambás, "restringir les VUT no reduirà el nombre de visitants ni resoldrà els problemes del turisme massiu, però sí que podria impactar negativament en milers de llocs de treball i en el desenvolupament d'activitats culturals i de naturalesa".

Per això, l'Institut demana les autoritats a adoptar un enfocament basat en dades, diàleg i decisions informades, amb l'objectiu de repensar el model turístic d'Espanya de manera inclusiva i sostenible. "Els problemes associats al turisme, que existeixen, no són les VUT, com no ho és la competència ni models alternatius de negoci. Matar el progrés no sol ser la millor idea", va concloure.