La Intel·ligència Artificial (IA) està exercint un paper clau en l'evolució i transformació de diversos sectors. Brad Smith, vicepresident de Microsoft, va assenyalar recentment que la Intel·ligència Artificial i el 'machine learning' ja han assolit un nivell de desenvolupament que s'esperava per a d'aquí a deu anys, proporcionant una capacitat revolucionària per aprofundir en conjunts de dades enormes i trobar respostes on abans només teníem preguntes. Segons les dades de la International Data Corporation (IDC), la despesa de governs i empreses en implementar solucions tecnològiques d'Intel·ligència Artificial superarà els 500.000 milions d'euros el 2023.
Un dels sectors on l'IA serà clau és el de la seguretat privada, on aquestes noves tecnologies tenen múltiples aplicacions que permeten una eficiència més gran dels sistemes i serveis. Segons els experts, aplicar la IA suposa poder anticipar-se i prevenir els delictes, a més de permetre donar una resposta més eficient i ràpida en cas que aquests es produeixin, la qual cosa en matèria de protecció serà una veritable revolució.
Existeixen ja algunes innovacions que apunten a això, com per exemple la nova plataforma tecnològica llançada fa un any per Securitas Direct que, amb la seva tecnologia PreSense, integra dispositius avançats de detecció, intel·ligència artificial, big data, IoT i models predictius per detectar abans i millor les possibles intrusions i situacions d'emergència. Aquesta tecnologia d'última generació permet generar models de dades que s'utilitzen per predir nivells de risc davant d'un salt d'alarma. D'aquesta forma, la companyia aconsegueix reduir els temps de detecció i verificació, per primera vegada al mercat, a menys de 20 segons.
Més enllà de les alarmes, un altre dels àmbits en els quals l'IA està entrant de ple en aquest sector és la vigilància de zones d'alt risc. Aquelles càmeres de seguretat que estan equipades amb aquesta tecnologia són capaces d'identificar patrons i comportaments inusuals, alertant el personal de seguretat perquè investigui més a fons. Aquesta tecnologia també aplica en la protecció dels negocis, ja que les càmeres de videovigilància poden alertar sobre els gestos sospitosos a l'hora de treure les alarmes, entre d'altres moltes aplicacions.
Un exemple és l'aplicació que actualment té la Policia Nacional, que utilitza les imatges que les càmeres prenen al carrer per descobrir un crim, ja que algunes de les càmeres estan preparades per analitzar les imatges i estudien el sexe, l'estatura o els patrons de moviments, una mostra del potencial que té aquesta tecnologia. Tecnologies posades al servei del ciutadà que permeten millorar l'eficàcia i l'eficiència dels sistemes, contribuint a augmentar la seguretat de les persones i les propietats protegides i que encara tenen moltes aplicacions per explotar.