Sergi Perelló és el portaveu del sindicat Intersindical-CSC, que juntament amb IAC són els impulsors de la vaga general d'aquest divendres 18 d’octubre. Una vaga general per motius principalment laborals però “contextualitzada en el moment polític que vivim; un context en què s’estan posant en qüestió els drets fonamentals”. De fet, la vaga està marcada per la sentència del judici al procés, que ha mobilitzat l'independentisme cosa que fa augurar una vaga general exitosa. L’acte central de la vaga serà la manifestació convocada a les cinc de la tarda als Jardinets de Gràcia de Barcelona, on també s’hi uniran els manifestants que arribaran a Barcelona amb les Marxes per la Llibertat. Parlem amb Perelló sobre els objectius, el context polític i les querelles de Foment del Treball.

SERGI PERELLÓ

Què motiva aquesta vaga general?
Els motius són eminentment laborals dins el context social i polític que hi ha en aquest país. Tenim una sèrie de demandes: la principal és la derogació de la reforma laboral del 2012 i la del 2010. Hem de tenir en compte que estem en campanya electoral i hem de fer èmfasi en totes les promeses que va fer el PSOE que no ha fet, entre elles la derogació de la reforma laboral, la llei mordassa i com a sindicat republicà i independentista creiem que el salari mínim no s’adequa a la realitat econòmica del país i demanem que sigui de mínim 1200 euros. També demanem una sèrie d’elements que tenen a veure amb les 32 lleis suspeses pel TC, de les quals 14 eren de contingut social, com la igualtat entre homes i dones o el canvi climàtic. Tot això entre altres mesures com que s’apliqui la Renda ciutadana.

Teniu uns objectius marcats de seguiment de la vaga?
Les vagues generals a Catalunya, la majoria tenen una forquilla del 15%-25% de participació real segons les dades de cotització. L’única vaga en els últims 40 anys que ha superat amb escreix aquesta participació va ser la del 3-O -després del referèndum de l’1-O del 2017- en què el 83% dels treballadors i treballadores de Catalunya no van anar a treballar. La vaga del 8N i la del 21F van ser del 20%, les xifres estàndards, tenint en compte que nosaltres no som un sindicat tan gran com UGT o CCOO. Creiem que aquesta del 18-O s’emmarca en un altre context tindrà un impacte més important, però no podem fer una predicció.

No volem que per aparcar en zona blava se’ns acusi de sedició

El context polític també hi té alguna cosa a veure en aquesta vaga...
El context polític hi té a veure perquè els drets laborals també tenen a veure amb els drets i les llibertats. Ens trobem en un context en què s’estan posant en qüestió els drets fonamentals de reunió, manifestació i expressió i això també ens afecta com a sindicat, perquè no volem que al final per aparcar en zona blava se’ns acusi de sedició.

Estem arribant a uns extrems molt importants, nosaltres som un sindicat i defensem els interessos dels treballadors i fem aquestes demandes perquè l’estat espanyol fa polítiques que són regressives pels treballadors d’aquest país i la nostra funció és protestar per això. A més, el marc laboral de l’estat espanyol s’ha anat retallant i ha anat acompanyat d’un model sindical que ha anat sempre a la defensiva. No creiem en aquest model, creiem que hem de tenir un model sindical que guanyi drets i no que en perdi, i a l’Estat espanyol aquest no és viable. Per això considerem que la república catalana és la via per millorar el benestar de les persones, cosa que ho demostren les polítiques de països del nord d’Europa on les polítiques de drets, foment de la ocupació, etcètera, són les que generen una productivitat eficient i benestar per la producció, i compleixen els estàndards de benestar més alts d’Europa. Creiem que la República no és cap panacea, és una oportunitat on les persones puguin viure amb dignitat, puguin tenir pensions en un futur i assolir més drets i llibertats.

L'estat espanyol fa polítiques regressives pels treballadors d'aquest país

En altres vagues heu tingut el suport d’algunes entitats com ANC, CGT o SEPC. Us l'han donat aquesta vegada?
S’hi ha adherit el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), ADICs, la FEC i alguns de la CGT han firmat, però encara estem acabant de perfilar-ho. També ens donen suport l’ANC, Òmnium, l’AMI, l’Associació catalana pels drets civils, i Ca la Dona, entre d’altres.

És viable fer una vaga general sense els sindicats principals UGT i CCOO?
D’això es tracta. Nosaltres hem passat de tenir un miler d’afiliats fa dos anys a tenir-ne ja 5.000 i duplicar la quantitat de delegats que tenim. Els processos sindicals són més lents que les eleccions polítiques, però estem fent una mitjana d’entre 100 i 200 afiliats al mes. Del que es tracta és de què la centralitat social i política d’aquest país que té dos elements importants que són el sobiranisme i el progrés, es traslladi també al món sindical de manera que en els centres laborals l’expressió del sindicalisme republicà estigui representat a tot arreu i tingui la força que li correspon. A partir d’aquí es poden endegar protestes o mobilitzacions per demanar els drets que creiem que ens corresponen amb la perspectiva d’avançar, i no només d’estar defensant drets.

Intersindical vaga general presentació   Carlota Serra

Foto: Carlota Serra

Trobeu a faltar més suport polític?
Els sindicats hauríem de mantenir una certa distància amb els partits polítics més que res perquè nosaltres creiem que hem de ser una expressió de contrapoder que hem de defensar sempre els drets dels treballadors i treballadores, tant sota el règim espanyol com en una república catalana. El que sí que trobem a faltar és que no hi hagi una estratègia compartida de les organitzacions progressistes i sobiranistes a favor de promoure organitzacions pròpies i que defensin la dignitat. No creiem que promoure l’entrada de sindicats estatals com CCOO o UGT serveixi per millorar les condicions de vida de les persones o per posar els sindicats al costat del país quan cal.

Diverses organitzacions empresarials s’han mostrat en contra de l’aturada per les possibles repercussions que pot tenir sobre l'economia catalana. Com ho rebatria?
L’economia catalana té prou vitalitat per suportar les afectacions que pugui tenir una vaga. Independentment dels elements que puguin empènyer als treballadors a fer la vaga, també hem de tenir en compte quina és l’afectació fiscal de Catalunya respecte a l’aportació que fem a l’Estat. No existeix un concepte de solidaritat de Catalunya cap a l’estat espanyol, que és un concepte on estem finançant certes oligarquies estatals per a mantenir uns privilegis d’unes elits. I no estem ajudant a generar producció a la resta de l’estat, per tant, l’empresariat, no importa la seva ideologia, hauria d’entendre que hi hagi una vaga com una inversió de futur. Si tothom es mobilitza podem arribar a aconseguir allò que volem, que és tenir un país mes lliure i més just.

Ens preocupa que mossos i policia s'estiguin saltant els protocols

Amb una vaga d’un dia és suficient?
Pel que correspon a les nostres demandes han de ser accions i mobilitzacions sostingudes. Nosaltres, per aconseguir el que volem, necessitem que hi hagi una estructura 10 o 15 vegades més gran per intentar aconseguir passos. També hem de recordar que les vagues que es convoquen legalment signifiquen un descompte de les nòmines dels treballadors que la segueixen. No sé si fem una vaga i es paren durant dues setmanes dos milions de persones... home, la gent ha de pagar la hipoteca. La vaga és una eina de protesta per posar sobre la taula certes qüestions i demostrar la força que té aquella expressió sindical per assolir certs elements.

Com valoreu els incidents d'aquests darrers dies durant les mobilitzacions contra la sentència?
Hi ha uns elements que ens preocupen molt: que els mossos d’esquadra s’estiguin saltant protocols i hi hagi un cert entusiasme per aplicar o exercir la violència de diversos abusos que són força preocupants, com la tàctica del carrusel que s’havia no es pot fer servir des del mes de maig. O que la Policia autoanomenada Nacional estigui tirant boles de goma quan estan prohibides a Catalunya. S’estan saltant els protocols i estic convençut que hi ha molts agents que estan alarmats perquè els seus companys facin això, i desconec si s’està responent a accions concretes de dalt. Però el que és evident és que s’estan carregant els petits avenços des del concepte de policia democràtica que podien tenir els mossos d’esquadra.

ELNACIONAL aldarulls gran via sentencia mossos cdr enfrontaments - sergi alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

També s’ha de fer una reflexió important: En el joc de la violència nosaltres tenim totes les de perdre. L’estat té el monopoli de la violència i per tant estratègicament no ens afavoreix en res. Els processos polítics i socials històrics tenen un recorregut llarg, no s’aconsegueixen les coses d’un dia per l’altre. La indignació que podem tenir per tots els abusos que estem vivint com a poble s’ha de poder traslladar amb intel·ligència per assolir els nostres objectius. Els processos d’independència són durs perquè els estats no volen desfer-se d’una part que a més és productiva, per tant la gent ha d’entendre que són llargs i ho podem assolir, però s’ha de fer bé i la violència no és un element útil.

La patronal Foment del Treball ja va portar la vostra vaga del 8N als tribunals. 
Foment ens va denunciar pel 8N, vam anar a judici i vam guanyar al TSJC. Aleshores, Foment va presentar un recurs al Suprem i estem a l’espera que es resolgui, que només resoldrà el concepte de la il·legalitat de la vaga, no els danys i perjudicis que demanava. Nosaltres creiem que això es resoldrà aquesta tardor però no en tenim notícies.

Ara Foment ha tornat a denunciar que es tracta d’una vaga política i el govern espanyol també ho considera... Teniu por que us tornin a portar als tribunals?
Aquests dos actors sí que fan política. Una de les proves més evidents va ser el 6 d’octubre del 2017 quan Foment va pressionar Rajoy per la llei de fuga exprés d’empreses, i això és fer política. De fet, un dels motius de la vaga del 8 de novembre era aquest, perquè la suposada fuga d’empreses que no ha estat mai tant anava  afectar el benestar dels treballadors. Ells diran que la nostra és una vaga política, però els motius són els que hem comentat i nosaltres som una organització sindical que està inserida dins el context d’aquest país i complim la nostra funció que és defensar la gent.