Les empreses britàniques a Espanya preveuen que la "inestabilitat" a Catalunya segueixi però no creuen que afecti especialment als seus plans d'inversió, segons les dades de la cinquena edició del Baròmetre sobre clima i perspectives d'inversió britànica a Espanya. Aquest, presentat aquest dimecres i elaborat per Analistes Financers Internacionals (AFI), ha incorporat una enquesta sobre la percepció del clima empresarial als socis de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya.

El 51% de les companyies considera que la "inestabilitat política a Catalunya" es mantindrà en els propers dos anys; el 28% preveu que vagi a més, i el 21% restant s'espera que es vagi reduint. Alhora, el 47% de les empreses enquestades en el baròmetre d'AFI considera que la inestabilitat "afecta molt poc" al seu negoci a Espanya, i un 9% li atribueix una incidència molt elevada.

L'enquesta assenyala que tres de cada deu firmes britàniques han considerat canviar de destinació les seves inversions actuals i futures a Espanya, tenint en compte la situació política que s'està produint entre Catalunya i Espanya.

Durant la presentació, el soci d'AFI, José Manuel Amor, ha sostingut que l'enquesta valora qüestions futuribles, que poden donar-se o no, però ha defensat que constata "una preocupació" de les empreses britàniques pel context català. Amor ha remarcat que les dades indiquen que la majoria d'empreses britàniques a Espanya "dóna poca importància" a l'impacte de la inestabilitat política a Catalunya en les seves inversions a l'Estat, però que la majoria també creu que aquesta situació no millorarà.

A la presentació han participat l'ambaixador britànic a Espanya i Andorra, Hugh Elliott; el primer tinent d'alcalde de Barcelona, ​​Jaume Collboni; el president de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya, Christopher Dottie, i la subdirectora general de Banc Sabadell, Blanca Montero.

Altres factors d'inestabilitat

Amor ha assenyalat que el 80% de les empreses britàniques a Espanya creuen que el clima de negoci al país és acceptable o bo, percentatge que ha valorat com acceptable tenint en compte en el moment actual del cicle econòmic. Ha afegit que "el món s'ha complicat" en els últims mesos i s'estan produint més esdeveniments d'incertesa, a més que l'economia s'està desaccelerant i que encara cal veure com es resol el Brexit.

En aquest sentit, Elliott ha advocat per una "sortida ordenada" de la Unió Europea i donar incertesa a les empreses, i ha assegurat que el Regne Unit seguirà sent un país obert i globalitzat.

En el conjunt d'Espanya, Amor ha sostingut que la inestabilitat per a les empreses britàniques es veu fomentada també pels canvis de govern central i que s'hagi arribat a una altra cita electoral en poc temps, tot i que ha recalcat que l'augment de la volatilitat no ha impedit que la inversió segueixi entrant al país.

Xifres

El cinquè Baròmetre sobre clima i perspectives d'inversió britànica a Espanya ha exposat que la inversió britànica ha generat a Catalunya 34.506 llocs de treball i que s'han destinat 1.122 milions d'euros des del 2014, que representen el 4,6% de la Inversió Estrangera Directa (IED) rebuda.

Per davant de Catalunya se situen la Comunitat de Madrid, amb 58.786 llocs de treball creats i 8.009.000 d'euros rebuts des 2014, significant un 8,1% de la IED, seguida per Castella i Lleó, 1.680 milions d'euros, el 81,8% de la IED.

L'any 2019, Catalunya ha estat la tercera comunitat autònoma que més fluxos d'IED ha rebut fins al juny, amb 52,4 milions d'euros, també per darrere de Castella i Lleó i la Comunitat de Madrid, amb 1.647 i 1.257 milions d'euros, respectivament .