La inflació donarà un respir aquest mes d'abril i, segons les últimes dades de l'IPC publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), caurà quasi un punt i mig respecte al març, fins al 8,4%, per l'abaratiment dels preus energètics, més concretament de l'electricitat i els combustibles. Ara bé, tot i que sembli que l'IPC ja ha tocat sostre, no impedeix que els preus segueixen disparats a cotes que feia molts anys que no es veien, a més, tot i que els preus energètics caiguin considerablement gràcies a les ajudes imposades pel govern espanyol, durant aquest mes d'abrils molts productes encara es veuran afectats pels preus energètics desorbitats del mes passat, i és que, per exemple, els aliments i les begudes no alcohòliques augmentaran els seus preus aquest mes d'abril.
Tot i que no tot siguin notícies positives, cal recordar que aquest mes d'abril trenca amb 14 mesos de pujades continuades de l'IPC, des del febrer de 2021, i amb uns últims mesos amb fortes pujades de preus que van acabar per situar l'IPC al 9,8% el mes passat, una taxa que no es veia des de fa quasi 37 anys. L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent, és a dir sense aliments no elaborats ni productes energètics, que augmentarà en principi un punt durant l'abril, situant-se al 4,4%, el seu valor més alt des de desembre de 1995, però, tot i això, la subjacent encara està quatre punts per sota de la taxa de l'IPC general.
Si ens fixem en les diferències respecte al mes de març, la taxa intermensual de l'IPC registra a l'abril un descens de només el 0,1%, encara que és la primera caiguda després de dos mesos d'alces. Pel que fa a l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA), a l'abril se situa en el 8,3% interanual, un punt i mig per sota de la de març i retrocedeix un 0,2% en la seva taxa intermensual. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC d'abril el pròxim 13 de maig.
Cal apuntar també que l'IPC no baixava tant, 1,4 punts, en un mes des de fa més de 35 anys, concretament des de gener de 1987. Ara bé, aquesta dada encara és provisional i pot patir modificacions, la dada definitiva del mes d'abril la sabrem el pròxim 13 de maig, on també coneixerem la inflació a Catalunya, al març es va situar lleugerament per sota la mitjana de l'Estat, concretament al 9,5%.
A part, si mirem les dades del març, veiem també que en l'últim any, la calefacció, l'enllumenat i la distribució d'aigua s'han encarit un 68,3%; els olis i grasses han elevat els seus preus un 32,1% i el transport personal és un 19,3% més car pel cost més gran dels carburants. També registren alces de dos dígits els ous i la llet (un 11% més cars que fa un any) i la carn d'oví i el peix fresc i congelat, amb repunts del 10,1% en tots dos casos. Per sort, segons l'INE les alces més pronunciades amb relació a l'any passat baixaran aquest abril, però les relacionades amb el menjar encara augmentaran un pèl la diferència respecte a l'any passat, segons les estimacions publicades avui.