L'Índex de Preus del Consum (IPC) a Catalunya va pujar un 0,9% durant el mes de maig respecte a l'abril, i la taxa interanual va créixer en 1,1 punts, fins al 2,3%, segons dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així doncs, Catalunya marca els augments d'inflació més alts dels darrers 13 mesos, principalment pels preus dels combustibles i els carburants.
En el conjunt d'Espanya, la inflació va augmentar també un 0,9% respecte al mes anterior, i va elevar un punt la seva taxa interanual, fins al 2,1%, el seu nivell més alt des de l'abril del 2017.
Els preus dels carburants, la raó principal
Aquest augment es deu principalment als preus dels carburants i gasolines, tenint en compte que durant el mes de maig es va assolir el preu més elevat de petroli -amb 79,90$ el barril Brent- dels darrers tres anys i mig, fet que ha fet despuntar els preus energètics més que durant el 2017 -que es trobava en uns 54,28$ el barril Brent, de mitjana). En termes interanuals l’increment del preu del petroli al maig ha estat de prop del 60% i, des d’inicis d’any, superior al 17%.
Així doncs, el repunt inflacionari es deu a aquesta acceleració dels preus de carburants, lubricants i gasoli, i alhora, l'increment més gran es registra en el transport, amb un avanç del 5,7%, seguit d'aliments i begudes no alcohòliques (+2,5%), begudes alcohòliques i tabac (+2,2%) i comunicacions (+2,2%).
CCOO ho valora com "un fre al creixement"
El sindicat Comissions Obreres de Catalunya considera que aquest repunt de la inflació comporta "una caiguda de la capacitat de compra i la renda disponible de les classes treballadora i populars", i alhora és "un fre al creixement" econòmic.
Segons CCOO, l’increment dels costos energètics "està anul·lant els guanys de competitivitat aconseguits amb la devaluació salarial". "L’índex de preus industrials, per exemple, que havia caigut al 2015 (-2,7%) i al 2016 (-3,6%), va créixer un 4,3% al 2017 i s’està mostrant alcista al llarg del 2018", asseguren.
Per aquests motius, des de CCOO consideren que cal "un gir immediat de la política energètica del país" per deixar enrere l’actual model que és "depenent de l’exterior, perjudicial per al medi ambient, poc transparent i que obeeix més a interessos corporatius i privats que a interessos públics".
Defensen també centrar-se en "un model basat en energies renovables" i mantenir "una auditoria del sistema elèctric en la qual s’avaluï el sistema de fixació de preus i els costos fixes i variables". Per últim, CCOO demana increments salarials per sobre de la inflació "per recuperar la pèrdua acumulada del poder adquisitiu dels treballadors".